Медия без
политическа реклама

Шофьор с 21 фиша, дрога и алкохол помете три жени на "Тракия"

Съдът остава 24-годишния тираджия за постоянно в ареста

29 Септ. 2023Обновена
Илияна Кирилова

Дрогираният шофьор на камион с 21 фиша, който в сряда уби 23-годишна жена и рани други две момичета, след като помете спряла в аварийна лента на АМ "Тракия" заради спукана гума кола, е дал на място положителна проба и за дрога, и за алкохол. Взети са му и кръвни проби, резултата от които се очакват до седмица.

Виновният шофьор е на 24 г. и има 21 глоби за нарушения на правилата на пътя, обяви  началника на сектор “Пътна полиция” в Сливен Илиян Николов. 6 от тях са за превишена скорост, другите са за светлини и липса на годишен технически преглед. 

Шофьорът на камиона “Мерцедес” твърдял след инцидента, че не забелязал леката кола, въпреки че аварийните светлини били включени. Той е задържан за 72 часа и е обвинен за смъртта на младата жена. Може да получи от 5 до 15 г. затвор.

Две от пострадалите млади жени продължават да са хоспитализирани в болницата в Стара Загора. Едната е в реанимация, а другата – в неврохирургия. И двете са в стабилно състояние и без опасност за живота. 

Автоекспертът Стефан Драганов коментира в ефира на „Здравей, България” по Нова тв, че контролът върху тежкотоварните превозни средства трябва да бъде затегнат. „Колкото и да е скъп един тест за наркотици, не е толкова скъп, колкото човешки живот”, каза Драганов и допълни, че тестването трябва да стане масово.

Междувременно по искане на прокуратурата съд остави за постоянно в ареста 24-годишният шофьор на камиона. Пред съда мъжът отрече да е бил дрогиран зад волана. 

Защитата поиска за шофьора по-лека мярка-домашен арест, защото бил с диагноза страхова невроза и имал клаустрофобия, която може да се засили в ареста. Приложен беше и медицински документ за заболяването.

От Прокуратурата аргументираха искането за постоянен арест с множеството наказания на пътя и опасността шофьорът да се укрие, след като е извършил такова тежко престъпление. Според защитата веднага след инцидента, шофьорът се опитал да помогне на момичетата.

Още по темата