Медия без
политическа реклама

"Сега" осъди Автомагистрали за достъп до договори

Според съда държавното дружество е длъжно да предостави контрактите заради надделяващ обществен интерес

 Според бившия регионален министър Петя Аврамова е нормална практика милиарди да се разпределят по вътрешни правила.
Според бившия регионален министър Петя Аврамова е нормална практика милиарди да се разпределят по вътрешни правила.

Вестник "Сега" спечели заведеното в Административен съд- София град дело срещу отказа на държавното дружество "Автомагистрали" да предостави достъп до договори за изразходването на милиарди левове публичен ресурс. "Сега" поиска от фирмата да предостави информация за последващите договори с всички контрагенти, изпълняващи дейности по три големи договора на фирмата с АПИ – два за автомагистрала "Хемус" на стойност близо 2,3 млрд. лв. без ДДС и един за укрепване на свлачища – за близо 475 млн. лв. без ДДС. Договорите с тези фирми се сключват без процедура по Закона за обществените поръчки, като на заседание на комисията по ревизията в 45-тото НС се разбра, че изборът на компании за дейности за стотици милиони става на базата на вътрешни правила.
Държавната "Автомагистрали" отказа информация почти по всички въпроси, зададени към нея по реда на Закона за достъп до обществена информация, като се позова на отказ на трети лица да предоставят данните. От фирмата приложиха откази от 26 фирми, в които се изтъква, че договорите представляват фирмено ноу-хаи и търговска тайна и не следва да се предоставят. Единствената информация, която дружеството предостави, е за платените към декември, 2020 г. суми по трите договора, без детайлна разбивка за тях. Пред съда от "Автомагистрали" настояха и, че изобщо не са задължен субект по Закона за достъп до обществена информация и дават данни само на добра воля.
На друго мнение е съдия Миглена Николова. Според нея "Автомагистрали" категорично е задължен по ЗДОИ субект и е длъжно да предоставя информация по реда на закона. Съдия Николова отхвърля и твърденията на "Автомагистрали" за получения отказ на 26-те фирми, като изтъква, че държавното дружество изобщо не е привело доказателства дали това са всички фирми, изпълняващи договори по трите големи соктракта с АПИ. Фирмата не е предоставила доказателства и какво точно ги е питала по полученото заявление от "Сега".
"Автомагистрали" не са оформили отказа на информация спрямо изискванията на закона, като изобщо не сочат правни основания да не предоставят информация, не е посочен и срок и ред за обжалване, пише в решението на съда. Самият отказ на засегнатите фирми информацията да не се предоставя, защото представлява търговска тайна, не е достатъчен, категоричен е съдия Николова. Държавното дружество е следвало да прецени наличието на обществен интерес от предоставянето на информация и дали той наделява над защитата на отделни категории данни - като класифицирана информация или търговска тайна. Данните за страните, подизпълнителите, предмета, цената, правата и задълженията, условията, сроковете, санкциите, определени в договори, по които дадена страна е задължен субект по ЗДОИ, не са производствена и търговска тайна, ако е налице обществен интерес. Съдът е категоричен, че в случая е налице надделяващ обществен интерес - чрез исканата информация се цели разкриване на злоупотреби с власт, корупция, повишаване на прозрачността и отчетността на задължените субекти. Дружеството следва да предостави достъп до исканите документни в 14-дневен срок, постановява съдия Николова. Делото се води със съдействието на Програма "Достъп до Информация".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата