Медия без
политическа реклама

Сарафов и вътрешният министър се оказаха в Турция

Делото за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров тръгва на 12 октомври в Одрин

09 Окт. 2023Обновена
ПРБ
Калин Стоянов и Борислав Сарафов са обсъдили с турските си колеги проблемите на борбата с нелегалната миграция и трансграничната престъпност.

Ръководствата на българската прокуратура и на МВР изненадващо се оказаха в Турция. Това се разбра от официално съобщение на държавното обвинение. 

"Делегация на Прокуратурата на Република България (ПРБ), водена от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, е на посещение в Анкара, Република Турция. В делегацията са още заместник-административният ръководител на Апелативна прокуратура София Емилия Русинова, градският прокурор на София Илиана Кирилова и Христо Кръстев, заместник-административен ръководител на Софийска градска прокуратура", пишат от прокуратурата.

Главният прокурор Иван Гешев активизира рекламата около международната си дейност и след като в началото на миналия месец дни наред информираше за посещението си в Украйна, то този път се похвали с официална визита в Турция.

Визитата е по покана на турския главен прокурор Бекир Шахин и вътрешния министър на Република Турция Али Йерликая. От българска страна присъстват още вътрешният министър Калин Стоянов, Стоян Темелакиев – зам.-министър на вътрешните работи, както и директорите на ГДБОП и ГД „Гранична полиция“ главен комисар Явор Серафимов и главен комисар Антон Златанов. В рамките на посещението на българската делегация в Анкара е предвидена среща с турския министър на правосъдието Йълмаз Тунч.

След като през Турция минаха президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание, няколко министри и депутати, на посещение в съседната държава се оказа и главният прокурор Иван Гешев.

Основните теми на разговори между двете страни ще са традиционно доброто сътрудничество в противодействието на нелегалната миграция и другите форми на трансгранична организирана престъпност, както и борбата с тероризма. По време на срещите ще бъде направен преглед и на наказателноправни въпроси от взаимен интерес, посочват от прокуратурата.

Главният прокурор Иван Гешев изпрати допълнителни материали по искането си за сваляне на депутатския имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, включително и от Турция. Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата.

По-късно прокуратурата съобщи, че делегацията е била приета от председателя на Върховния съд на Турция Мехмет Акарджа и от турския главен прокурор Бекир Шахин, а Сарафов и Стоянов са се срещнали и с министъра на вътрешните работи Али Йерликая. "Подчертан бе и приносът на Турция и България по ограничаване на нелегалната миграция в региона", гласи протоколното съобщение. Като двете делегации обсъдили и "други аспекти от правното сътрудничество, сред които противодействието срещу трансграничната организирана престъпност и борбата срещу тероризма".

"Правим усилия никой да не преминава незаконно границите. Полагат се много усилия в тази посока. Ще има опити, но много от мигрантите ще се откажат да преминават през нашата територия", казал турският вътрешен министър на българския си колега. На територията на Турция в момента има около 4 милиона мигранти. "Ние не искаме те да отиват в България или Гърция. Искаме заедно да имаме успех и всички да знаят, че тази територия не може да се премине лесно", заявил Йерликая, цитиран от пресслужбата на МВР.

ДЕЛО

Делото за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров тръгва на 12 октомври в Одрин. Това съобщи МВР след срещите на Калин Стоянов.

Темата за убития миналата година край село Село Голям Дервент граничен полицай била повдигната от Стоянов по настояване на родителите на загиналия, с които министърът се срещна преди дни в Елхово. Заместник-министърът на правосъдието Хасан Йълмаз обяснил, че първото заседание по делото е насрочено за 12 октомври в Одрин. Той уверил Стоянов, че ще бъде оказано съдействие на родителите на Петър Бъчваров да присъстват на първото съдебно заседание.

Петър Бъчваров беше застрелян при обход на оградата между България и Турция миналия ноември. Тогава турските власти задържаха двама братя и съобщиха, че те са се занимавали с кражба на селскостопански животни и вероятно това е причината да са били край границата във фаталната нощ.

След това съдът в Одрин остави за постоянно в ареста 28-годишния Енгин Ергуван, обвинен в убийството на българския граничен полицай, и пусна на свобода брат му Мустафа. Пред съда двамата братя са заявили, че са стреляли срещу фаровете на автомобила и не са разбрали, че са убили българския служител на МВР.

Задържаните турски граждани за убийството българския граничен полицай са се занимавали с кражба на селскостопански животни.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?