Медия без
политическа реклама

Пътят на премиерската джипка - от селата до суперкомпютъра

"Яд ги е, могат да ме снимат гол колко' искат", заключи Бойко Борисов

Стартира строежът на сградата в София Тех Парк, където ще се помещава суперкомпютърът в България. Машината е една от най-модерните в Източна Европа, има само 5 такива на континентa. Ще се използва за иновационни и научноизследователски дейности, в промишлеността, в медицината. Държавното финансиране в проекта, включително прогнозните оперативни разходи за първите 5 години на експлоатацията, е в размер на 12 млн. евро, а целият проект е на стойност около 18 млн. евро. Суперкомпютърът трябва да заработи до края на февруари 2021 г. Правим неща, които никой не е вярвал, че ще се случат. В сферата на иновациите и новите технологии сме лидер на Балканите. С такива проекти съм сигурен, че икономиката ни ще тръгне нагоре.

Posted by Boyko Borissov on Thursday, July 2, 2020

От малките села около Велинград до строителната площадка на бъдещия супер компютър в София - премиерската джипка тръгна в четвъртък по българските пътища от сутринта, като пътуването традиционно беше излъчено във фейсбук профила на министър-председателя. Заедно с Бойко Борисов в колата обичайно бяха и финансовият министър Владислав Горанов, както и зам.-регионалният министър Николай Нанков.

На задната седалка този път седна и кметът на Велинград Костадин Коев, който разказа на премиера проблемите с околовръстния път на града. Колата изненадващо спря до човек със светлоотразителна жилетка. "Какво правите?", зачуди се Борисов. "Работим усилено!", отвърна работникът, след което джипът отново потегли само за да спре след няколко метра до друга група работници. "Как сте, майстори? Кмета познавате ли го? Слуша ли с двете уши?", пошегува се премиерът и пак подкара напред. Минута по-късно пък попита през прозореца двама полицаи дали "вървят тези колички", визирайки патрулния автомобил. "Хората, като са доволни, и на мен ми харесва!", възклина Борисов.

"Родопите ни са важни, сега нагоре като минем над 12 села - правим инфраструктурата, правим училищата", отчете кметът на Велинград. "Тука кметовете от кои партии са. Ти от коя си?", поинтересува се Борисов. "Ами смесено са. Аз съм от ГЕРБ. И от ДПС има", отговори Коев, а премиерът го попита дали от тези пари за пътища и училища има и за другите кметове, след което получи уверение, че е така.

Час по-късно премиерската джипка вече е в с. Биркова, където живеят около 2000 души. Борисов беше посрещнат в центъра на селото от голяма група местни жители, които бурно му ръкопляскаха, щом слезе от колата. "Няма да правим здрасти, защото вирусът си върви. Нещо да кажете?", обърна се премиерът към хората. "Благодарим! Това е исторически момент за нашето село", рапортува един от мъжете, а друг му даде букет цветя и му пожела да живее 120 години. От думите на местните се разбра, че селото чака над 30 години да се направи нов път до разклона за Велинград, наскоро ремонтът на отсечката все пак е започнал.

"Най-добре Нанков да го оставя тук, а на есен да дойда да си го взема", отвърна Борисов, след като чу още за проблемите на населеното място с инфраструктурата. След това премиерът отново се качи на джипката, а хората го изпратиха с аплодисменти. "Ето за това ги е яд! Могат да ме снимат гол колко' искат! Нали разбираш? Колкот' искат да ме снимат!", рече Борисов на пиарката си Севделина Арнаудова, след което паркира джипа до група деца. "Елате тука", привика ги той от прозореца, а след тяхното очевидно нежелание кметът на Велинград им се скара: "Елате тука, бе, деца". "Искате ли физкултурен салон? А какво искате?", попита премиерът и децата отговориха, че искат асфалт. Борисов обеща, че ще им направи, за да си карат тротинетките.

В следващото пряко включване от джипката, тя вече се движи по магистралата към София. Прави впечатление обаче, че през цялото време премиерът шофира автомобила в аварийната лента, което е нарушение на Закона за движение по пътищата и се наказва с глоба."Ето нови мантинели, нов асфалт, нова маркировка. Как се казваше тази маркировка, която свири? Шумяща? Измислете някое по-завързано", поръча Борисов на зам.-министър Нанков.

Така след обиколка на велинградските села колата на премиера изненадващо паркира на площадка в София Тех парк, където днес беше направена първа копка на сградата на бъдещия суперкомпютър. Там делегацията на Борисов бе посрещната от столичния кмет Йорданка Фандъкова, българския еврокомисар Мария Габриел, икономическия министър Емил Караниколов и президента (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев. "Обади ми се министър от Гърция и каза: "Г-н президент, какво правите с този суперкомпютър?! България е 10 години напред от Гърция в тази област", разказа Плевнелиев. "А ние идваме от място, където сме 50 години назад от тях", отговори Борисов, имайки предвид селата.

"А кога свършва този ретроградният Меркурий? Не почвайте до тогава, ако трябва да се правят нови работи, след това карайте", нареди още премиерът. Преди това Караниколов се опита да счупи бутилка в лопатата на багера за първата копка, но не успя от първия път.

След това Плевнелиев показа бъдещите планове за София Тех Парк, за което Борисов каза, че "на това вече не му викат уйдурма, а аранжимент". После извика финансовия министър Владислав Горанов и разказа как Горанов си ударил главата, докато се е возил в джипа, когато минал през дупка. "Вика: Ти ме повреди - и край, не дава повече пари", продължи премиерът, а около него официалните лица радостно се смееха.  Борисов се пошегува и с еврокомисаря Мария Габриел, която "още тичала по полетата в Гоце Делчев", когато той обсъждал за първи път бъдещето на София Тех Парк.

Накрая Борисов избяга от журналистическите въпроси за СМС-ите между него и бизнесмена Пламен Бобоков, които бяха показани по-рано днес в ефира на bTV.

Още по темата