Медия без
политическа реклама

Пълен батак и в екоминистерството - сметките му са празни

България е пред 3156 евро глоба на ден за мръсния въздух заради бездействието на предишните управляващи

21 Май 2021Обновена
Асен Личев
БГНЕС
Асен Личев

Пълен батак в екоминистерството завари новият екип, стана ясно от първата му пресконференция. Бюджетът на министерството е 64.5 млн. лв., към днешна дата го заварвам с 10 млн. дефицит. В Предприятието за управление на дейностите по околна среда при бюджет от 70 млн. лв., има дефицит от 24 млн. лв., обяви министър Асен Личев.

Преустановено е приемането на предложения, прекратено е извършването на плащане по сключени договори. Ще се направи оценка на сключените договори за приоритетност и критерии, по които са избрани. Освен това ще се направи и вътрешен одит за обезпечаването на всички поети ангажименти. "1 лев не е оставен, за да може да осъществява министерството основните си политики до края на годината", допълни той.

Най-голямата опасност идва от делото срещу България за бездействието на властите срещу замърсяването на въздуха. Там сме във фаза определяне на санкция, съобщи зам.-министър Емилия Тончева. Определената санкция е 3156 евро на ден. Тончева най-сетне каза ясно истината за този огромен проблем. "Общините, които на местно ниво следва да положат усилия за намаляване на стойностите на фини прахови частици, макар да са много добре финансирани и от предприятието, и по програма "Околна среда", в много малка степен реализират конкретни мерки", каза тя.

Имаме срок, който изисква до 2020 г. нивата на фини прахови частици да са достигнали определени параметри, указани от ЕК. За съжаление сме далеч от изпълнение на това указание, коментира Тончева. Сега служебният екип ще се опита да разпредели санкцията по такъв начин, че ефектът от нея да е поносим. Идеята е тя да бъде разпределена само между общините, където има нарушения.

България е с общо 18 наказателни процедури от ЕК в област околна среда. Две от тях са особено забавени - закриването и рекултивацията на депа с неопасни отпадъци, които не отговарят на изискванията и необявените защитени зони за местообитания, обяви Личев. При "Натура 2000" парите от ОП "Околна среда" за изкупуване на конфликтни имоти в зони от европейската мрежа са били пренасочени към дейности, свързани с пандемията. По този начин практически няма никакви пари, с които да можем да откупим тези имоти, обясни Тончева.

Екоминистърът разказа още детайли от завареното в министерството. Липсват ключови стратегически планове - планът за управление на речни басейни закъснява с 6 месеца, с 18 месеца закъснява планът за управление на риска от наводнение. Липсва и задължителната оценка на корупционния риск. За сметка на това Личев с изумление заварил нещо като ВИП каста на служители в министерството, които имат право да ползват специален вход и пряк достъп до кабинета на министъра. Става дума за около 10 чиновници.

По отношение на друг болен въпрос на околната ни среда - превръщането на България в депо за чужди отпадъци, Асен Личев разказа, че е имал намерение да забрани вноса на отпадъци за изгаряне. Оказало се обаче, че всеки, който е получил комплексно разрешително за изгаряне на отпадъци, има право да ги внася, поради което за такава забрана е необходима законодателна промяна. От няколко дни обаче по разпореждане на новия министър на сайта на министерството се публикува ежедневна справка какви отпадъци влизат в България - коренна разлика с предишното управление, което криеше тази информация.

МИМИКРИЯ ЗА ВЪЗДУХА

Вестник "Сега" многократно е писал как Йорданка Фандъкова се "бори" с мръсния въздух в София - чрез въвеждане на неприложими мерки, колкото да се отчете дейност и чрез местене на станции на стратегически места. От години например е премахната станцията на Орлов мост, но пък има станция на Копитото, която денонощно отчита кристално чист въздух дори при най-тежкия смог над столицата. Въведените стимули за ползване на градски транспорт си стоят на хартия - пускането на зелен билет е прилагано няколко пъти. Програмите за замяна на замърсяващи печки обхванаха изключително малък брой хора. Дори в момента управата на Столична община трови въздуха на града, като замести трамвай 5 с възможно най-старите си автобуси, които непрекъснато обгазяват градинката срещу СДВР, където е обръщалото им. Не е рядкост и общински служби да ползват твърдо гориво за отопление през зимата, вместо да дават пример. Във всеки ден, в който призовава столичани да слязат от колите, Фандъкова отказва да слезе от своя служебен автомобил.

Още по темата