Медия без
политическа реклама

Прокуратурата скрила от НАП хора от властта с имоти и сметки в чужбина

Парламентарната антикорупционна комисия ще иска изслушване и на главния прокурор по темата

31 Март 2022Обновена
БГНЕС
Директорът на НАП Румен Спецов в парламента днес.

НАП не е установила фрапантни нарушения в прословутата проверка на 38 души от властта с недекларирани имоти и сметки в чужбина. Това обяви шефът на НАП Румен Спецов след изслушването си в парламентарната антикорупционна комисия днес. Заседанието на комисията беше закрито, но на излизане от комисията Спецов отговори на журналистически въпроси.

Спецов поясни, че проверките са направени през 2019 и 2020 г. Те са възложени на НАП, след като антикорупционната комисия КПКОНПИ е установила разминавания между доходи, имущество и сметки. Ревизиите обаче не са засекли сериозни проблеми, стана ясно от думите на Спецов. Той даде за пример как някакво лице на висша държавна длъжност не е декларирало сметка в чужбина, но това не е чак такова нарушение, защото парите в сметката били от законна дейност. Това съвсем не означава, че са с неизяснен произход, просто лицето не е изпълнило задължението си да ги декларира, обясни Спецов.

Председателят на антикорупционната комисия Михал Камбарев (ПП) обаче каза пред журналистите, че прокуратурата не е изпратила към НАП всички висши държавни служители, установени от ДАНС, за които е имало данни за недекларирани имоти и сметки в чужбина.

"От ДАНС ни казаха колко голям е бил този списък, той отива в прокуратурата и оттам - един по един в НАП за проверка. Броят на хората, които са изпратени от прокуратурата е една трета от това, което ДАНС казаха, че имат", каза Камбарев, цитиран от БТА. Колкото до действията на прокуратурата, той допълни, че за пореден път се стига до извода, че "има един държавен орган, който много силно не работи".

Камбарев обясни, че предстои парламентарната комисия да реши кое звено да изслуша по този случай. По думите му народни представители искат да бъде изслушан главният прокурор Иван Гешев, да бъде поканена прокуратурата, за да бъде попитана защо не е изпратила към НАП всички лица, за които са имали информация. Той обаче изрази съмнение, че ще бъде получен истински отговор. "Г-н Гешев е време да си подаде оставката и тази прокуратура да се реформира", каза Камбарев.

Още миналия юли прокуратурата обяви, че няма проблем с недекларирани от магистрати и политици имоти и сметки в чужбина и всички средства са със законен произход.

Темата беше отворена миналата година от Бойко Рашков, докато беше служебен вътрешен министър. Преди изборите през юли той се закани, че ще съобщи имената на политиците и магистратите, които имат недекларирани сметки в чужди банки или имоти в чужбина, ако прокуратурата не го направи. Според Рашков по времето, когато Сотир Цацаров оглавяваше прокуратурата, тя е имала данни за близо 80 души от властта, които са имали недекларирано имущество в чужбина. След това прокуратурата предупреди Рашков, че това е класифицирана информация и той носи наказателна отговорност за разгласяването й. 

Няма проблем с недекларирани от магистрати и политици имоти и сметки в чужбина. Всички средства са със законен произход. Това се разбира от съобщение на прокуратурата по темата с проверката срещу 38-те, започната още през 2019 г.

Спецов коментира и проверките на депутата от ДПС Делян Пеевски. По думите му всички сигнали и цялата информация за него се проверява и ако има факти, които досега не са били известни на данъчната администрация, те ще бъдат проверени.

Текат проверки и по казуса "Барселонагейт".

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев е обещал на депутата от ДПС Делян Пеевски да бъдат направени нови данъчни ревизии. Това обяви гражданското сдружение БОЕЦ вчера във Фейсбук, след като се срещнаха с Василев.

 

Депутатът от ДПС Делян Пеевски изненадващо се оказа свързан с проверките на данъчните по "Барселонагейт". Това става ясно от отговори на НАП до гражданско сдружение БОЕЦ по скандала.

 

Още по темата