Quantcast
Прокуратурата: ЕК няма нищо против Гешев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата: ЕК няма нищо против Гешев

Бившият вицепремиер Пеканов обаче намери лъжа в твърденията на държавното обвинение
Обновена
3 962
 Булфото
Иван Гешев

Европейската комисия няма нищо против главния прокурор Иван Гешев. Включването на реформата в прокуратурата в Плана за възстановяване е приумица на служебното правителство, а не на европейските институции. Изпълнителната и законодателната власт не трябва да оправдават неуспехите си с прокуратурата.

Това са акцентите в специална декларация на държавното обвинение по повод плана за възстановяване, изчетена днес от зам.-главната прокурорка Красимира Филипова пред репортерите, без възможност те да задават въпроси. На четенето присъстваха и останалите зам.-главни прокурори. Гешев не се появи.

Позицията на прокуратурата е, че политиците правят неверни твърдения за Плана и опитват да обвържат неуспехите на законодателната и изпълнителната власт с прокуратурата и с фигурата на главния прокурор. Не били верни внушенията, че развитието и просперитетът на България са в пряка зависимост от личността на главния прокурор.

Целта, според прокуратурата, е да се манипулира общественото мнение, за да бъде отстранен Гешев, а прокуратурата да бъде овладяна.

Въвеждането на мерки за съдебна реформа в Плана е по изричното настояване на служебното правителство, а не на ЕК, посочи Филипова. Според нея няма проблем с липсата на отчетност и недосегаемостта на главния прокурор. А "европейските институции не могат да поставят изисквания за конкретни мерки и да се намесват във вътрешнодържавни процеси".

Според прокуратурата мерките за реформа в прокуратурата "няма как да стоят в основата на социалното и икономическото възстановяване". А обвързването им с икономическата стабилност било "неадекватен придатък" в Плана на България.

В последните забележки на ЕК по българския план бе записано следното: "Мерките за подобряване на бизнес средата, включително чрез повишаване на отчетността на главния прокурор и засилване на борбата с корупцията, са добре дошли. Все още са необходими допълнителни стъпки за определяне на мярката, свързана с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор. По отношение на мерките за борба с корупцията, за да се осигури стабилен напредък във времето, трябва да се добавят ранни междинни етапи за тези мерки, чието завършване е планирано на по-късните етапи от периода на изпълнение." 

Прокуратурата обяви още, че ще прати декларацията си на Европейската комисия, на Европейския парламент, на посолствата на държавите от ЕС, както и на САЩ и Великобритания.

 

КОНТРА

Около 18 часа днес коментарите на прокуратурата бяха опровергани от вече бившия вицепремиер Атанас Пеканов, който в служебния кабинет отговаряше за Плана. Позицията на Пеканов бе дълга, но на моменти доста остра. "Категорично е лъжа, че реформата за отчетност и отговорност на главния прокурор е някаква самоинициатива на служебното правителство, насочена срещу личността на Иван Гешев", заяви той. И още: "Изказаната позиция от страна на Прокуратурата днес показва непознаване и незаинтересованост към процеса по изработване и одобряване на Плановете за възстановяване и устойчивост". Пълният коментар на Пеканов може да бъде видян на фейсбук профила му: 

.

 

Още

Депутатите задължиха МС спешно да се задейства за европарите

26.10.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

643
Прокуратурата изведнъж реши да проверява дали изборите са манипулирани

28.11.2022

Обновена

3793
Борисов вече си общува с Гешев чрез телепатия