Медия без
политическа реклама

Прокуратурата даде на съд В. Божков за щети от над 559 млн. лв.

Заедно с него в съдебна зала влизат още 8 обвиняеми, част от които са от закритата Държавна комисия по хазарта

23 Апр. 2024Обновена
Васил Божков се връща от Дубай.
БГНЕС
Васил Божков се връща от Дубай.

Прокуратурата се похвали, че е предала на съд Васил Божков по т.нар. хазартно дело, с обвинение за нанесени щети на бюджета за над 559 млн.лв.

Това става ясно от официално съобщение на Софийска градска прокуратура (СГП). С него се разказва, че СГП е внесла обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) по досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на изнудване, длъжностни и корупционни престъпления.

Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г. във връзка с данни за престъпна група, която е имала за цел извършване на длъжностни и корупционни престъпления. В групата са участвали и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ).

На съд са предадени десет лица -  Васил Божков като организатор и ръководител на групата, а останалите девет лица - А.Г., Г.П., А.Т., Б.Б., О.М., Т.М., П.Г., Е.Д. и Й.Ч, като участници в нея, част от тях в качеството на длъжностни лица от ДКХ.

Васил Божков е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от ДКХ, които са извършили нарушение на служебните си задължения -  допуснали са да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лв, посочва още държавното обвинение.

Предстои СГС да насрочи разпоредително заседание.

"Крайно време беше това дело да влезе в съда. 4 години прокуратурата умишлено се мота и лъга. Вкара делото в съда, един ден преди да изтече мярката “домашен арест”, за да не мога да се включа активно в предстоящите избори. Опитват се да спрат неизбежното", коментира веднага след прокурорската новина самият бизнесмен във "Фейсбук".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Васил Божков

Още по темата