Медия без
политическа реклама

Полицаите не носели боди камери при протести, за да не им ги счупят

Служители обясняваха, че били прегорели при потушаването на протеста срещу БФС, обяви още шефът на СДВР

10 Яну. 2024
Скрийншот видео Нова тв
Директорът на СДВР Любомир Николов

По време на протести полицаите не носели боди камери, защото се страхуввали да не им ги счупят. Това скандално разкритие направи директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Любомир Николов в интервю за Нова телевизия. На въпрос дали по време на протеста срещу БФС през ноември м.г. служителите на МВР са носели камери, които да са запечатали полицейски произвол и насилие, Николов отговори, че те не са имали такива.

"Преценено е, че тези боди камери, които се закрепвват обикноввено на ревера на служителите стават много лесно чупеща се вещ при стълкновение с тълпа и установяваме страхотни липси на камери след като сме влезли в такъв конфликт с протестиращи", обяви Николов. Той натърти, че при всички масови събития има полицай или полицаи, които снимат, както действията на протестиращите, така и тези на колегите си.

В същото време обаче, шефът на СДВР обяви, че боди камерите вече щели да станат задължителни за всички полицаи, които работят на улицата. Николов обаче не обясни как вече няма да им ги чупят протестиращи, както и не даде никакви подробности кога ще стане това, както и дали вече е започната работа по обявяването на обществена поръчка за придобиването на устройствата.

Повече от естествено е точно по време на масови мероприятия полицаите да имат камери. Има достатъчно модели, които може да бъдат сложени без страх, че ще бъдат счупени или повредени. Отделно от това от всички видеа - например при протеста срещу БФС, се виждаше, че не малко полицаи бяха облечени с протектори, като робокопи, които скриваха не само номерата им, но и спокойно можеха да прикриват и боди камерите от външно влияние.

ма души са арестувани след безпрецедентния уличен погром, съпътствал протеста на футболните запалянковци срещу ръководството на БФС в центъра на София в четвъртък привечер. Сред задържаните има и непълнолетни лица, съобщиха от СДВР.

Директорът на СДВР коментира и конкретно протеста на футболни фенове в София през ноември. Той каза, че четирима служители на МВР са дисциплинарно уволнени заради използване на прекомерна сила и уронване престижа на ведомството. Други деветима души са наказани с порицание за срок от една година. Между тях има и полицейски ръководители, част от които най-вероятно няма да продължат да работят в структурите на МВР, каза още главен комисар Николов. "В разговорите с тях, полицаите ни казаха, че в един момент са прегорели от емоциите и са отключили агресията", добави той.

Със заповед на главния секретар на МВР започвали ежеседмични обучения на служители на ведомството, като ще се изследват и пропуски в дейността, обясни шефът на СДВР.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Преди по-малко от две години темата за боди камерите отново стана актуална след като тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков обяви пред ресорната комисия в парламента, че полицаите са открили начин да блокират боди камерите си и така да обезсмислят устройствата, чиято роля е да следят действията на униформените. 

Повод за думите му по онова време стана поредно обсъждане на скандала с турския тираджия на магистрала "Тракия". Шофоьрът бе ударен от български полицай по време на проверка. Видео от случката бе излъчено от турски медии, което доведе до проверка на действията на служителите.

Според Рашков записът от монтираната в патрулката камера от този отрязък от време липсвал. Според него видеото било изтрито. Той обаче коментира, че имало друг случай от Варна, при който е установено, че закрепената на униформата камера не работела. До тази информация се стигнало, след като двама полицаи били арестувани заради съмнения за корупция по разследване на дирекция "Вътрешна сигурност".

Нови случаи на брутално полицейско насилие, упражнено по време на окървавения протест срещу БФС през ноември, освети в предаването (О)позиция на "Сега" адвокат Полина Велчева, която се занимава със защитата на жертвите.

"И когато те бяха задържани, в колата им се установи устройство, което на практика елиминира боди камерата, тя не работи. Т.е. полицаите са намерили начин, грубо казано, да се отърват от тази форма на контрол", обясни Рашков.

В същото време в МВР има специализирана дирекция, която би следвало да контролира и да знае коя камера работи и коя – не, каза тогава Рашков.

На няколко пъти през последните години, МВР тържествено обявява, че боди камерите са задължителни поне за полицаите от пътна полиция и за тези от охранителна полиция. Така и не става ясно защо това не се спазва постоянно и кой решава, че те не трябва да се носят, както и кой точно проверява тяхното съдържание.

Още по темата