Медия без
политическа реклама

Смляна капачка и глава с 24 шева не са насилие за МВР

12 Дек. 2023

Нови случаи на брутално полицейско насилие, упражнено по време на окървавения протест срещу БФС през ноември, освети в предаването (О)позиция на "Сега" адвокат Полина Велчева, която се занимава със защитата на жертвите. В един случай момче е съборено на земята и бито с палка по капачката на коляното така, че тя е натрошена. "Цялата капачка е натрошена, няма я", каза Велчева. Момчето вече е претърпяло няколко операции и още не може да ходи. То обаче не е в статистиката на МВР, защото е бито, но не е задържано.

Не е в регистрите и случая на друг човек, мъж на средна възраст, присъствал на протеста, чиято глава е спукана от полицейска палка. Той има 24 шева на главата.

Адвокат Велчева защитава и момичето, което твърди, че е било пребито от полицаи в градинката на църквата "Св. Седмочисленици", а след това в Първо РУ униформен ѝ е казал, че я ритал така, че да няма деца и ѝ пожелава да види майка си мъртва. По думите на юристката момичето вече е било разпитано от прокуратурата по дело за полицейско насилие, била е викната и от МВР, където тече дисциплинарна проверка. Има записи както от полицейското управление, така и от градинката при църквата. "Прокуратурата ако не може да стигне до тези видеозаписи, ние успяхме", каза Велчева и уточни, че за записите от градинките в момента се чака експертиза.

В разговора вижте още:

- Ще съди ли държавата студентът Евгени Марчев, който е една от жертвите през 2020 г., след като давността по разследването на насилието срещу него изтече.

- Спазва ли МВР закона, когато служителите му използват сила.

- Ще има ли правосъдие за полицейското насилие под колоните на МС при протестите през 2020 г.

Още по темата