Медия без
политическа реклама

Откриха още един двигател от руска ракета - този път край Несебър

Часове по-рано елемент от противовъздушна ракета "Панцир" изплува на плаж между Поморие и Ахелой

22 Юли 2022Обновена
Фейсбук БНР

Втори двигател от руска зенитна управляема ракета  "Панцир" бе открит в български води, този път край Несебър.

На 22 юли 2022 г. в 13:10 часа, е подаден сигнал от рибарски кораб РК-29, който е забелязал плаващ по повърхността обект наподобяващ ракета, на четири километра югоизточно от град Несебър, съобщават българските Военноморски сили.

Подаден е сигнал до дежурната служба на Главна дирекция “Гранична полиция”, която предава сигнала на Военноморските сили. Търсенето на обекта е възложено на корвета „Решителни“ от състава на Военноморските сили, която го открива и вдига на борда си в 16:05 часа.

Обектът е определен като стартови двигател на зенитна управляема ракета „Панцер-1С“. Открития снаряд не представлява опасност и не съдържа взривно вещество, твърдят военните.

Часове по-рано стана ясно, че военен боеприпас е изплувал на плажа между Поморие и Ахелой в късния следобед в четвъртък. Той е забелязан от туристи на плажната ивицата в района на хотел вчера в късния следобед. Летовниците са подали сигнал до телефон 112. 

На място са изпратени екипи на полицията. Пристигнал е и екип от Военноморската база в Атия, който е прибрал боеприпаса за обезвреждане.

Българските Военноморски сили са открили останките от боеприпас недалеч от Камен бряг. Те са забелязани на 5. мили източно от с. Камен бряг от гранично-полицейски кораб „Каварна, съобщават от българските Военноморски сили.

"Това е празен стартови двигател на противовъздушна ракета, коментира малко по-късно в петък пред БНР  адмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на България. Обектът е напълно безопасен, това е част от ракета, която е паднала в морето, поясни той.

Само преди седмица, българските Военноморски сили обявиха, че са открили останките от боеприпас недалеч от Камен бряг. Те са забелязани на 5.5 мили източно от с. Камен бряг от гранично-полицейски кораб „Каварна.

Боеприпасът не е взривоопасен, но представлява навигационна опасност, обявиха тогава от ВМС

Хидрографска служба на Военноморските сили е издала навигационно известие до мореплавателите (НАВИМ) с точката с координати

Още по темата