Медия без
политическа реклама

Областният управител върна разпределението на постове в СОС

ПП-ДБ и "Спаси София" приветстваха действията на Вяра Тодева, БСП и ГЕРБ я обвиниха в поръчка

15 Февр. 2024Обновена
Проблемите пред СОС не свършват.
Илияна Димитрова
Проблемите пред СОС не свършват.

Областният управител на София Вяра Тодева върна решенията на Столичния общински съвет (СОС) за избор на заместник председатели и състави на комисиите. "Налице са съществени процедурни нарушения. Необосновано е свикано „извънредно заседание“ (заседанието, на което са взети решенията - б.а.), без да е посочена нито една причина за т.нар. „извънредност“. Не са спазени изискванията за срокове и предварително предоставяне на материалите на общинските съветници, което е пречка за вземането на информирано и обосновано решение. Заседанието е ръководено без даден мандат от избрания председател на СОС", се казва в мотивите. На сайта на областната управа е публикуван и оригиналният документ с изчерпателните мотиви за връщане на решенията. 

Съветниците от ПП-ДБ и "Спаси София" приветстваха действията на Тодева. Самата тя е от ПП.

“Сигурен съм, че сега ще започнат спекулации, че по наша вина ще бъде забавена работата на съвета. Истината е, че незаконосъобразните действия на новото мнозинство ни доведоха до тази безпрецедентна ситуация. Въпреки че многократно предупредихме по време на самото заседание, че процедурата грубо се нарушава, всички останали толкова бързаха да си разпределят комисиите на тъмно, че погазиха всички правила и добри практики”, заяви Борис Бонев, цитиран от БГНЕС.

“След избора на председател и заместник-председатели ние предложихме да свикаме извънредно заседание в понеделник именно, за да спазим всички законови изисквания. Докладът на Карлос Контрера, с който предлага разпределение на председателските места в комисиите, е заведен в деловодството след всякакви възможни срокове в 18:38, а е насочен към съветниците в 19:59, след като вече части от него са били гласувани. С нас не само не беше коментиран въпросът с ръководствата на комисиите, но и не ни беше оставено време да се запознаем с доклада, въпреки че по правилник трябва да имаме 3 дни”, добави Христо Копаранов.

Решението на Тодева да върне разпределението на комисиите предизвестено вече доведе до скандал. От групата на ГЕРБ-СДС определиха действията на Тодева като явна политическа поръчка, а от БСП поискаха оставката й.  "Продължаваме промяната" през своя областен управител се опитват да окажат въздействие върху всички съветници с цел да получат повече председателски места", коментира Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС.  "Три месеца съветът не работи, защото няма председател. За да може да се отпуши работата, избрахме, сега искат още и още председатели, три дни колегите не разбрали, че имат не една, а три комисии в СОС, това е несериозно", допълни Георгиев. Според Георгиев всичко около извънредното заседание, на което бяха избрани комисиите, е ясно и не може да се твърди, че общинските съветници не са били запознати какво се случва. Георгиев определи мотивите на Тодева за правен пасквил. 

"С колегите от групата поискахме оставката на областния управител на София - град Вяра Тодева за саботаж на работата на Столичния общински съвет. Очевидно за най-голямата политическа група в СОС постовете са самоцел. За тях нямат значение проблемите в града и решаването им, важни са им постовете в комисиите, които в следващите дни ще опитат да договорят с ГЕРБ", коментира в социалната мрежа "Фейсбук" съветникът Иван Таков от БСП. От БСП изтъкват принципа, че взети от Столичния общински съвет за избор на председатели, заместник-председатели и състав на комисиите към СОС са необжалваеми. Всъщност законът за местно самоуправление не изключа обжалване, но наистина при решения, свързани със структурирането на комисиите е ограничил правото на кмета да връща подобни актове по целесъобразност. 

Не е ясно на този фон дали възникналата около излъчването на комисиите изненадваща задруга между ГЕРБ и БСП, както и групите от опозицията, ще се препотвърди. Ако това стане и решението за разпределение на комисиите мине за втори път въпреки връщането му от областния управител, може да се очаква, че ще бъде обжалвано и по съдебен ред. Ситуацията обаче е трудна за прогнозиране след като дадената подкрепа за временен председател на СОС - Цветомир Петров от ПП-ДБ доведе до партиен разрив в БСП и "Възржадане". "Възраждане" остана без група в СОС заради изгонване на четирима съветници, БСП също сне доверието от съветниците си. При това положение големи групи в СОС ще действат от свое име, а не от името на партиите, които са ги излъчили, и действията им може да бъдат критикувани като нелегитимни. В резултат от неочакваната прегръдка между ГЕРБ, БСП и групите в опозицията ГЕРБ и БСП взеха ключови комисии в СОС.  Така кризата с липса на мнозинство в съвета прерастна в окупиране на комисиите от партии извън ПП-ДБ. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?