Медия без
политическа реклама

Новата ДНСК катастрофира в съда за небостъргача "Златен век"

Съдът отхвърли аргументите, с които строежът бе спрян за втори път

20 Ноем. 2021
Илияна Кирилова

И новото ръководство на ДНСК катастрофира в съда по спора за изграждането на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". Административен съд-София град е отхвърлил аргументите на Влади Калинов, с които за втори път бе поискано спиране на строежа. 

Както "Сега" писа, инвеститорите в проекта "Артекс Златен век" ООД вече спечелиха окончателно едно дело във Върховния административен съд по заповедта за спиране на строежа на предходния началник на ДНСК Иван Несторов. Въпреки това новото ръководство на ДНСК реши на свой ред да спре изграждането на небостъргача, този път с различни аргументи. От ДНСК признаха, че небостъргачът има право да се ползва от промяната в ЗУТ, прочула се като поправката "Артекс", и валидността на разрешението за строеж реално е била удължена от 5 на 10 г. Разрешението за строеж на небостъргача е презаверявано през 2012 г. за срок от 5 г., което означава, че валидността с новия 10-годишен срок би следвало да изтича през 2022 г. От ДНСК обаче отказаха да признаят, че от този срок следва да се изключи и периодът от време, в който изграждането на небостъргача на практика бе замразено заради започналите съдебни дела. ДНСК измисли и друг аргумент - че 10-годишният срок започва да тече от момента на откриване на строителната площадка - 2010 г. , а не от момента на презаверяване на разрешението за строеж. 

Съдът е отхвърлил и двата аргумента, става ясно от информация на news.lex.bg. Съдията приема, че с промените в ЗУТ валидността на разрешението за строеж е била удължена до ноември 2022 г. Към този срок съдът добавя 24 месеца и 28 дни - периодът, в който компанията не можеше да строи, защото строителството бе спряно със заповед на ДНСК. Така крайният срок за изграждане на небостъргача е 17 декември 2024 г. Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва. Не е ясно дали ДНСК ще предпочете да върви докрай в обжалването. Междувременно по искане на компанията съдът не позволи на ДНСК да издаде заповед за спиране на строителството с аргумента, че фирмата търпи много големи загуби. 

 

ДНСК спира строителството на небостъргача "Златен век", съобщи шефът му Влади Калинов. След обстойно разглеждане на документите е установено, че разрешението за строеж е изтеклно през януари 2020 г.

 

Ключови думи:

Златен век, ДНСК, решение

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?