Медия без
политическа реклама

Немощни предизборни кампании стартираха на празни площади

Дори най-големите формации нямат желание и възможност да мобилизират поддръжници

06 Септ. 2022
Квадратът на "Промяната" изглеждаше странно на фона на големия градски площад в Пловдив.
Фейсбук/Продължаваме промяната
Квадратът на "Промяната" изглеждаше странно на фона на големия градски площад в Пловдив.

Мащабните политически мероприятия, с които се откриваха някога предизборните кампании, изглежда остават безвъзвратно в миналото. Така изглежда, ако се съди по старта на агитацията за изборите на 2 октомври. Дори и най-големите партии не показаха желание да мобилизират поддръжници, а може би просто нямаха възможността да го направят. Тази немощ може да се конкурира само с безидейността, която политиците демонстрираха в предизборните си послания и лозунги.

Честите избори изчерпаха партийното въображение и предизборните кампании губят разнообразието си.

От ГЕРБ-СДС, които сe хвалят непрекъснато с нарастваща подкрепа в социологическите проучвания, не се опитаха дори да демонстрират сила като съберат публично симпатизантите си. В столицата например местната партийна организация се задоволи да организира молебен в църквата "Св. София" в центъра. На него се събраха партийци, колкото да се позапълни неособено големият храм. Макар герберите да твърдяха, че са поканили свои поддръжници, в малката градинка до църквата имаше само рехава група хора. Вождът на партията Бойко Борисов не се появи - той на практика отдавна е в кампания и обикаля страната.

Откровено странно изглеждаше първото предизборно мероприятие на "Продължаваме промяната". То се проведе в центъра на Пловдив и в него се включиха водачите на формацията Кирил Петков и Асен Василев, както и техни приближени, като Никола Минчев, Калина Константинова, Даниел Лорер и др. На големия градски площад, където се състоя събитието, поддръжници на "Промяната" обаче почти нямаше. Няколкостотин партийци се подредиха във формата на квадрат и издигнаха над главите си листове хартия в различни цветове, така че да оформят националното знаме. Това накара страничните наблюдатели да се позачудят каква е идеята - знамето се виждаше от височина, но ако стоиш и гледаш отстрани, няма как да разбереш какво правят хората с листовете.

Кампанията на БСП беше открита в Бургас по инициатива на младежката организация на партията, както обявиха социалистите. Събитието беше скромно – събра неголяма група млади и не толкова млади хора, някои с червени тениски, на открита сцена в морската градина. С няколко речи, представяне на водещите кандидати и кратко шествие мероприятието приключи.

Другите партийни сбирки обаче изглеждаха направо многолюдни в сравнение с откриването на кампанията на "Възраждане" във Варна например. Десетина човека, въоръжени с  партийни знамена, се наредиха в близост до катедралния храм на морската ни столица. Изглежда ръководството на "Възраждане", което предпочита агитацията в социалните мрежи, също не отдаваше особено значение на мероприятието, защото нито един от партийните шефове не се появи.

От "Има такъв народ" стартираха предизборната надпревара в стил, който пасва на шоуто, от което се роди партията. Кампанията беше открита насред улицата в Плевен – родният град на партийния водач Слави Трифонов, с оркестър, свирещ народна музика и една тонколона, проблясваща в различни цветове. Събраха се няколко десетки човека, сред които по-видните лица на партията, но без шефа си, който не се показва никъде. Послушаха музика, зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов и неколцина други казаха по няколко поощрителни думи, и всичко приключи за двадесетина минути.

Поне обаче другите формации направиха някакви, макар и вяли опити да съберат хора – усилие, което изглежда е било твърде голямо за "Демократична България". За изборите през юли м.г. например десницата откри кампанията си с концерт на популярни български музиканти, като така напомни за ранните, политически горещи години на прехода. Тази година всичко започна с едно 19-секундно видео на съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов, заснето във Варна, вероятно на лодка. На него политикът набързо изстрелва няколко агитационни слова, които едвам се чуват от шума на морския вятър. Това се е видяло достатъчно на десните лидери.

ДПС провежда кампанията си чрез т.нар. Централен лъч - превзет начин да се каже, че партийното ръководство е тръгнало на предизборна обиколка из страната. Първата спирка беше във Видин, което може да се приеме и за начало на кампанията. В една неголяма зала партийният лидер Мустафа Карадайъ представи водачите на листи. Бизнесменът Делян Пеевски, една от ключовите фигури на партията, обаче не присъстваше. За да разнообрази политическите речи и да демонстрира патриотичен дух, Карадайъ беше поканил български ансамбъл за народни танци.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата