Медия без
политическа реклама

Над 350 млн. лв. повече ще се дадат като социални помощи

За майките във втората година на майчинството даже ще има плащане със задна дата

23 Юли 2023
Илияна Димитрова

355,9 млн. лв. повече ще разпределя тази година социалното министерство под формата на помощи и обезщетения, които се отпускат от подопечните му агенции. Най-голям дял в тези допълнителни разходи имат помощите за хората с увреждания. Общо за социално подпомагане и равнопоставеност на мъжете и жените в тазгодишния бюджет са предвидени близо 325 млн. лв. Подкрепата за хора с увреждания е 1,243 млрд. лв.

Тази година помощите се увеличават по няколко линии. С увеличението на линията на бедност на 504 лв. се увеличават паричните помощи за хора с увреждания, като за годината този допълнителен разход е 111,1 млн. лв. Увеличението на минималната заплата влияе върху заплащането на личните асистенти, като техният брой също така се увеличава и тези две мерки общо водят до допълнителни 131 млн. лв. по линия на личната помощ. Промяната в начина на определяне на социалните помощи - по линията на бедност, а не по гарантирания минимален доход, ще доведе до допълнителни 50,1 млн. лв., които ще стигнат до бедните.

Увеличението на детските и на доходния критерий, въведено миналия април, ще донесе още 30 млн. лв. допълнително на семействата с деца. За тях обаче ще има още разходи - 31,2 млн. лв. допълнително във връзка с новата еднократна помощ за учениците от втори, трети, четвърти и пети клас, която за пръв път ще се плаща тази есен. Иначе сега я получаваха семействата на деца от първи и от осми клас, които ще продължат да са включени в този вид подкрепа.

Отделно увеличение със задна дата ще получат и майките във втората година на майчинството. С бюджета на държавното обществено осигуряване тяхното месечно обезщетение се изравнява отново с минималната заплата, при това от 1 януари 2023 г.

Ключови думи:

социални помощи

Още по темата