Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР: Четири институции проверяват КПП-декларациите

Вътрешното министерство продължава да плаши, че ще се търси отговорност за неверни данни

04 Май 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Четири държавни институции проверяват данните, с които се влиза или излиза през контролно-пропускателните пунктове на МВР, разположени на входовете и изходите на областните градове. Това става ясно от писмен отговор на министъра на вътрешните работи Младен Маринов на парламентарното питане от депутат от БСП.

Според Маринов, ангажирани с проверката са Националната агенция по приходите, Националният осигурителен институт, Агенцията по заетостта и Изпълнителната агенция „Главната инспекция по труда“.

По този начин МВР продължава да плаши хората, че ако са декларирали неверни данни в декларациите на влизане и излизане от областните градове, то ще има санкции и дори досъдебни производства. Нещо, което е твърде спорно като се има предвид, че декларациите нямат основание в закон.

Това не пречи обаче на вътрешният министър да посочва в отговора си, че МВР е разпоредило декларациите да бъдат съхранявани до края на противоепидемичните мерки, а когато документът е доказателство по образувано досъдебно производство, то той ще се пази до приключване на съдебния процес.

Личните данни в декларациите се обработват единствено за целите на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, събраните декларации се съхраняват в районните управления на ОДМВР, на чиято територия са изградени КПП-тата, обяснява още Маринов и твърди, че "достъпът до декларациите е ограничен до определен кръг лица при спазване на принципа „необходимост да знае“ и конфиденциалност".

Служителите на министерството, които са длъжни да събират, транспортират, подреждат, съхраняват и да контролират достъпа до тях, следят за физическата цялост на листата, като взимат мерки за сигурността на личните данни в тях, както и да не бъдат загубени, унищожени и повредени.

От Инспекцията по труда вече установиха несъответствия в подадените по КПП-тата декларации. Така за ден бяха засечени 55 души, регистрирани като безработни, но посочили като основание „отиване на работа“ през КПП. За 14 от тях е било установено, че са регистрирани като безработни, а полагат труд. От Инспекцията проверили и 53 работодатели, в които преминаващи декларирали, че работят. При 37 от тях се установило, че нямат никаква връзка с работниците, които са декларирали, че работят при тях.

Всички несъответствия в декларациите се предават на прокуратурата, твърди МВР. По данни на СДВР от общо 55 хиляди проверени декларации, в 3400 са установени несъответствия, при които хората са посочили, че отиват на работа, а нямат трудов договор. В тях 466 от деклараторите дори са регистрирани в Бюрата по труда.

До момента по данни на МВР са образувани над 200 досъдебни производства за посочване на неверни данни в декларациите, твърди БНТ.

Цитираните по-горе данни са към 30 април. Очаква се КПП-тата в областните градове да бъдат отменени след 6 май.

Още по темата