Quantcast
Личните лекари ще губят 1000 лв. при отказ да ваксинират | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Личните лекари ще губят 1000 лв. при отказ да ваксинират

РЗИ откриват ваксинационни центрове на открито в цялата страна
Обновена
1 375
 Илияна Кирилова

Здравната каса въвежда санкция за лични лекари, които откажат да ваксинират хора от пациентската си листа. Такива сигнали се появяват периодично, в началото много лични лекари въобще се отказаха да участват във ваксинацията заради бъркотията с доставката на ваксини. Служебният здравен министър обаче въведе нова организация на заявки и доставки специално за личните лекари и напоследък оплаквания по този въпрос не е имало. Все повече общопрактикуващи лекари даже ваксинират и хора извън листите си, което им беше официално разрешено.

Предложената от касата санкция е личните лекари, които откажат ваксина на пациентите си, да не получат 1000 лв. за работа на първа линия. Това е одобрил надзорният съвет на касата на 25 май, става ясно от публикувана стенограма от заседанието. Откакто добавките за работа на първа линия бяха преместени към касата, се получават забавяния в някои плащания за неосигурени пациенти. Касата проверява по сигнал за такъв отказ, т.е. пациентът трябва да се оплаче, ако има такъв случай.

Във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка до 31 юли, касата удължи и облекченият режим за предписване и отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни, заплащани напълно или частично от НЗОК. Облекченията обаче се удължават не за два месеца, а само за един - до 30 юни. Дотогава аптеките могат да отпускат лекарства, медицински изделия и храни само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта, съобразно последно вписаните в рецептурната книжка данни. Това обаче следва да става в същата аптека, която последно ги е отпуснала.

От 1 юли 2021 г. всички здравноосигурени следва да се обърнат към лекуващия лекар за издаване на актуална електронна рецепта за необходимите им лекарства и др. Това е така, защото от тази дата рецептурните книжки и протоколите за предписване на скъпоструващи лекарства следва да преминат напълно в електронен вариант. Срокът на валидност на протоколите (по образец „Протокол за предписване на  лекарствени продукти, заплащани от НЗОК/РЗОК“), изтичащи по време на въведената извънредна епидемична обстановка, т.е. в периода от 16.11.2020 г. до 30.06.2021 г. включително, ще бъдат удължени служебно.

Както е известно, тази седмица влязоха в сила и други ключови промени в рецептите. От 1 юни предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК се извършва само с електронни предписания. Лекарствата в свободна продажба, заплащани пряко от пациента - т.нар. бяла рецепта, могат да се издават и на хартиена, и на е-рецепта, като необходимата за това наредба излезе вчера в Държавен вестник. Рецептурните бланки на хартиен носител, издадени преди 1 юни, се изпълняват по досегашния ред до изтичане на срока на тяхната валидност.

През почивните РЗИ откриват ваксинационни центрове на открито в много градове в страната. Онези, които получават втора доза, ще получат на място и сертификата. 

 

➡️💉Пунктове за ваксинация на открито ще работят през почивните дни в Плевен, Стара Загора, Варна, Бургас, Пазарджик,...

Posted by Министерство на здравеопазването on Thursday, June 3, 2021

Ключови думи:

НЗОК, лекарства, Преразход

Още

Проф. Балтов е приет по спешност в "Пирогов"

21.07.2021

Обновена

9676
"Пирогов" с нов удар: Кацаров не е бил на контролен преглед

17.07.2021

33665
България най-сетне въвежда протокол за лечение на ковид

09.07.2021

Екип на Сега

2628