Медия без
политическа реклама

Лекари: Бездействието за детската болница е заради Главболгарстрой

11 Юни 2021
БГНЕС

Сключеният миналата година договор с консорциум около "Главболгарстрой" за 78 млн. лв. е главната причина бившето правителство да спъва изграждането на нова национална детска болница. Здравните власти признават големите проблеми около евентуална реконструкция на стария скелет в двора на Александровска болница, но отказват да го бутнат. Договорът за реконструкция на този стар строеж трябва да бъде прекратен и да се тръгне към изграждане на истинска модерна болница с добро техническо задание. 

За това настояха лекари, архитекти и граждани във внесена в президенството, Министерския съвет и Министерство на здравеопазването петиция. Под петицията, организирана от гражданска инициатива "За истинска детска болница", се подописаха над 55 000 души. 

Договорът с консорциум "Детско здраве" около "Главболгарстрой" бе сключен през април, 2020 г. въпреки острите критики срещу липсата на добро техническо задание и възлагането на строителството на инженеринг - тоест строителят трябва и да проектира, и да изпълни строителството. Безумие е толкова много въпроси да се оставят за решаване от самия строител без ясно задание какво се иска от него, критикуваха архитекти и лекари. Сериозни съмнения бяха поставени и за конструктивното състоянието на предвидения за реконструкция корпус в двора на Александровска болница, архитектите предупредиха и че сградата е в разрез с общия устройствен план на София. На мястото има незавършен 12-етажен строеж - с два основни корпуса и още 6 триетажни корпуса, като бе предвидено те да се реконструират и да се допълнят с още строитерство. Здравното министерство не се вслуша в критиките и сключи договора с консорциума около "Главболгарстрой", а после изненадващо бившият премиер Бойко Борисов се намеси разпореди сградите все пак бъдат съборени. В тази изцяло нова ситуация от МЗ настояха, че бутането и изграждането наново на болницата може да продължи със стария договор, сключван със съвсем различна задача - реконструкция. 

Изискахме документи и отговори по Закона за достъп до обществена информация, от които става ясно, че след месеци на високомерно отношение здравните власти са установили, че 9 от общо 12 етажа трябва да бъдат съборени; че конструктивната експертиза не дава достатъчно информация и трябва да се изготви нова; че довършването на старите корпуси изисква тежки и дълги процедури, се казва в петицията на гражданите. "Въпреки това държавата продължава да се напъва да завърши стария скелет, дори и след като се налага да разруши 75% от него.   Единственият аргумент за това е посочен в кореспонденцията между ведомствата – да бъде изпълнен сключеният договор с изпълнителя - "Главболгарстрой" АД, "ГБС – Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънъл" АД, обединени в ДЗЗД „Детско здраве“", пише в петицията. Според авторите й договорът може да се прекрати дори без неустойки, а държавата  няма интерес от изграждане на болница, която е остараля и негодна още преди да е построена.  

 

 

Още по темата