Медия без
политическа реклама

Ку-ку война: Любен Дилов вбеси Слави Трифонов

Лидерът на ИТН избухна, след като след депутатът от ГЕРБ отказа да работи в комисията, оглавена от Тошко Йорданов

23 Дек. 2021Обновена
Снимка: Архив

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов публикува в социалните мрежи пост, в който иронизира депутата от ГЕРБ Любен Дилов-син. Поводът е, че вчера Дилов отказа бъде член на парламентарната комисията по култура и медии, защото не можел да си представи, че ще каже на Тошко Йорданов „уважаеми господин председателю“.

"Все си мисля, че духът на „Ку-ку“ и „Каналето“ се намира в „Има такъв народ“ и няма място в такова формирование като ГЕРБ. Но явно Любен Дилов-син не мисли така", пише Трифонов, припомняйки, че настоящият депутат от ГЕРБ-СДС е бил част от "Ку-Ку" - "най-цветното, различно и бих казал - велико телевизионно предаване в постсоциалистическа България в единствената тогава национална телевизия".

"Никога не съм си позволявал да говоря за бившите си колеги, камо ли пък за Любен Дилов-син. Най-цветният, най-широкоскроеният, най-начетеният, най-специалният човек, когото познавах. Сега този човек е част от политическата партия на най-цветния и начетен човек - Бойко Борисов, и не иска да каже на бившия си колега Тошко Йорданов “уважаеми”. Животът е шантава работа, нали…?", коментира още Трифонов.

По-късно през деня Любен Дилов-син отговори на нападките също с пост във Фейсбук, в който обяснява, че не е сменял политическите партии и винаги е бил част единствено от Движение Гергьовден, чиито основатели са и Трифонов и Тошко Йорданов. През годините този политически проект е бил в коалиция с ВМРО, Земеделците на Мозер, а през последните три години има подписано споразумение със СДС, обяснява Дилов.

"Подкрепихме СДС и на европейските избори, подкрепяме ги и сега, както и в миналото, защото - въпреки всичко - смятаме, че това е по-добрата приказка за България. С ГЕРБ нямаме споразумение, но се присъединихме към коалицията, когато те имаха нужда от нас, а не ние от тях, за да се облажим от управлението. Т.е. пак сме опозиция - обичайното агрегатно състояние на Гергьовден", коментира депутатът от ГЕРБ.

Той прави уточнението, че няма нищо против Тошко Йорданов, но идеята за такъв председател на комисията по култура и медии е несъвместима с идеи му.  "Дали можеш да наречеш един човек "уважаеми" или не можеш, до голяма степен зависи и от самия него. Присъствието и изявите в 45-ото и 46-ото народни събрания на новия председател на комисията по култура предпоставиха това ми решение. Горещо защитавах Слави Бинев, когато беше предложен за същия пост, защото в моите очи той е УВАЖАЕМИ с големи букви. И щеше да бъде свръхполезен като председател на Комисията по култура и медии, защото е страхотен мениджър и разбира от това, което имаше да се прави. И продължава да е така, независимо от протестите на приятелите ми от артистичните гилдии тогава. Днес гилдиите мълчат. Явно те сега нямат проблем. Като нечлен на комисията и аз нямам", заявява Дилов-син.

Депутатът припомня още, че именно той е избирал Тошко Йорданов за сценарист на Ку-ку на конкурс. "За пръв път след 2003-а, когато се разделихме, Слави споменава името ми лично. Обидата у него, че изоставих общото ни начинание тогава, беше голяма и в известна степен разбираема. Тази особена травмичност той лекуваше, превръщайки ме в Онзи, чието име не трябва да се споменава. Изоставих го, защото Той ме постави пред избора Шоуто на Слави или Гергьовден. Вероятно изборът ми е бил труден за разбиране. Да изоставиш славата и парите в името на една доста грапава политическа съдба, наистина изглежда налудно...", пише Дилов.

СЕГА припомня,

че на пленарно заседание в сряда Народното събрание избра зам.-шефа на ИТН Тошко Йорданов за председател на Комисията по култура и медии. От ГЕРБ реагираха остро, като депутатът Любен Дилов-син си направи отвод от комисията. "Длъжен съм да ви информирам, че след като разбрах кой ще е председател на Парламентарната комисия по култура и медии, помолих да не бъда избиран за член на комисията. По протоколни причини. Протоколът ме задължава да се обръщам към него с "уважаеми г-н председател"...", обясни той. На негово място от ГЕРБ предложиха Стефан Шилев.

Разпределението на парламентарните комисии, за което се очакваше, че ще бъде договорено предварително между политическите сили и няма да създава проблеми, породи тежка разпра в Народното събрание.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата