Quantcast

Медия без
политическа реклама

Краят на последния учебен час - в 18:30 ч.

Идеята е да се гарантира безопасността на децата

07 Яну. 2020
Илияна Кирилова

Последният учебен час за учениците, които са втора смяна, да приключва в 18:30 ч., когато те все още не са толкова изморени. Това може да стане, ако учениците започват учебни занятия с един час по рано - така, дори седмият час би приключвал в 18:30 вместо в 19.15 ч. Тази идея обсъжда просветното министерство, става ясно от изказвания на зам.-министър Таня Михайлова пред DarikNews.

"Идеята е втора смяна да приключва в 18.30. Много е изморително учениците да са на училище до 19.15. Предпочитам нулеви часове, но да тръгнат по-рано, защото все още и децата не са толкова изморени, и шофьорите са по-концентрирани", коментира тя, признавайки, че идеята се обмисля и заради последните инциденти с блъснати от автомобили ученици на тъмни столични улици. Според нея така децата ще си тръгват от училище с поне час по-рано, когато все още не са толкова изморени, за да внимават при пресичане, а и шофьорите ще са все още по-концентрирани и по-малко изнервени от трафика.

От думите на Михайлова по-скоро се разбира, че въпросната идея няма да бъде реализирана чрез промяна в закона за предучилищното и училищното образование, т.е няма да е бъде задължителна за всички от раз, а по-скоро ще бъде препоръчителна за тези учебни заведения, в които е възможно тя да бъде въведена. Специално за столицата, където напливът за доста школа е огромен и те все още работят на две смени, това на практика е трудно изпълнимо. Самата Михайлова коментира, че се надява "да го направят тези, които могат да го направят" (изтеглянето на учебните часове - бел.ред.), давайки пример с 23-то средно училище в София, което вече е настроило по този начин учебното си време.

В. "Сега" припомня, че другата мярка, която МОН въведе, за да сложи край на ученето до късно вечер - а именно преминаването към едносменен режим - бе преосмислена. Фиксираният за целта срок - 2020/21 г., бе отложен за редица училища, особено от големите градове, поради обективна невъзможност да въведат мярката. Това стана през 2018 г., когато МОН даде право всеки директор на училището да разработи план и заедно с общината да определят кога може да се мине към една смяна. От 2019 г. всяка община вече би следвало да има подобен план за преминаване от двусменен към едносменен режим, в който ясно да е описан срокът за това.

По думите на зам.-министър Михайлова за София срокът за преминаване към една смяна на учене е 2029 г., но ако е възможно, това ще се направи и по-рано. "Отменихме срока, защото един срок трябва да е реалистичен. Някои градове вече са на едносменен режим, но, за съжаление, поради демографския проблем - защото няма деца", посочи тя.

Зам.-министър Таня Михайлова е коментирала и недоволството на някои родители, че междусрочната ваканция за поредна година е по средата на седмицата и се пада в сряда - 5-ти февруари, а на следващия ден, четвъртък, децата трябва да започнат училище, което създава неудобства. По думите й обаче това не е ваканция за отдих, а един ден, предназначен чисто организационно за преминаване от единия в другия срок.
 

Още по темата