Медия без
политическа реклама

Каракачанов започва модернизацията и на 40 танка Т-72

40-годишните руски машини са около 80 и са най-модерните в българската армия

19 Септ. 2020
БГНЕС

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви във Варна, че до края на тази година ще започне модернизацията на 40 танка Т-72, предава БНР.  Министърът присъства на тържествения ритуал по полагане на военна клетва на курсанти на Висшето военноморско училище. По думите му постепенно започва да се преодолява недокомплектът в армията:

"Тенденцията вече трета година е абсолютно положителна. Хората, които постъпват и във военните училища, и в армията, са повече от тези, които напускат".  

На проведената снощи видеоконференция на Военния комитет на НАТО началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е потвърдил изпълнението на ангажиментите на българските въоръжени сили в операциите и мисиите на НАТО в Афганистан, Ирак, Косово и Средиземно море, добавя Националното радио.

 

"Сега" припомня

Министерството на отбраната ще ремонтира 10 танка Т-72 на обща стойност 5 140 200 лв. с ДДС. Това обяви Красимир Каракачанов преди година и половина.

Обявено бе, че ремонтът ще бъде извършен от завода „ТЕРЕМ-Хан Крум“ в Търговище и включва обезпечаването на необходими резервни части, подмяна на неремонтнопригодни агрегати, окомплектоване със запасни части, инструменти и принадлежности (ЗИЛ). Вътрешен транспорт и застраховки са за сметка на „ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ”.

Т-72 е най-модерният танк на въоръжение в българската армия. Той е създаден от съветските конструктори още през 1971 г. и се произвежда в завода в Нижни Тагил. Много бързо се налага в страните от бившия Варшавски договор и скоро се превръща в най-масовия танк в света след Т-55.

В България той влиза на въоръжение през 80-те години на ХХ век, когато са закупени около 600 броя. След извършването на реформите в Българската армия техният брой е значително съкратен. Според открита информация в момента страната ни експлоатира около 80 танка от този тип. 

 

 

Ключови думи:

танкове, т 72, модернизация

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?