Quantcast

Медия без
политическа реклама

Каракачанов огласи видни македонци с български паспорти

Списъкът съвпада с имена от антибългарската партия ВМРО-ДПМНЕ, която реагира гневно

11 Март 2021Обновена

Българският вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов съобщи десетки имена на известни македонски политици и общественици, които притежават българско гражданство. Сред тях са имената и на лица, които участват активно в антибългарската кампания в медиите в Скопие.

Над 120 000 граждани на Република Северна Македония в качеството си и на български граждани ще имат право да гласуват на предстоящите парламентарни избори, пише Красимир Каракачанов, който е лидер на ВМРО-БНД.

"Избирателните списъци, в които са записани всички български граждани, са публична информация и всяка българска община е длъжна по закон да афишира, физически и онлайн, всички имащи право да гласуват - живеещи на нейната територия. Тези дни се разрових по сайтовете на българските общини и бегъл поглед върху публикуваните избирателни списъци е достатъчен да се открият много интересни имена, все на хора от Македония, придобили българско гражданство на базата на деклариран от самите тях български произход и самоопределящи се като етнически българи", съобщава вицепремиерът и допълва: Сред случайните имена, на които попаднах са например:

(б.р. - в скоби са посочени кои публични лица носят същите имена)

Александар Николоски (депутат от ВМРО-ДПМНЕ) - записан в район Средец - София,

Антонио Милошоски (бивш външен министър от ВМРО-ДПМНЕ) - записан в район Възраждане - София,

Никола Мицевски (депутат от ВМРО-ДПМНЕ) - в Кюстендил,

Стефан Андоновски (член на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ) - Кюстендил,

Мария Андоновска (депутатка от ВМРО-ДПМНЕ) - Благоевград,

Люпчо Димовски (бивш министър на земеделието от СПМ, издирван за злоупотреби) - Кюстендил,

Боян Стояновски (депутат от ВМРО-ДПМНЕ) - Благоевград,

Иван Йорданов (депутат от ВМРО-ДПМНЕ)- Кюстендил,

Игор Здравковски (депутат от ВМРО-ДПМНЕ) - Кюстендил,

Мария Петрушевска (депутат от ВМРО-ДПМНЕ) - Средец,

Даянчо Ефтимов (член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ) - Благоевград,

Здравко Траянов (депутат от ВМРО-ДПМНЕ) - Благоевград,

Александар Пандов (член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ, бивш депутат) - Средец,

Петар Богойески (реформатор от ВМРО-ДПМНЕ) - Оборище,

Филип Петровски (бивш директор на държавния архив от ВМРО-ДПМНЕ) - Средец,

Стевица Янева (балдъза на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски) - Петрич,

Тало Груевски (баща на бившия лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски) - Благоевград.

„Разбира се, всяко съвпадение на имена с лица, заемащи ръководни политически и обществени позиции в Македония, е възможно да е случайно. Ако обаче не е съвпадение и ако тези хора са тези, за които си мисля, надявам се това също да е в реда на нещата. Иска ми се да вярвам, че вече не е престъпление срещу „македонската чест“, ако македонски политик, общественик или негов близък кръвен роднина се декларира свободно и като етнически българин, без да бъде хулен, руган и подиграван за това. Знам, че на много от тях не им е лесно да се разкрият и афишират публично като българи, но знам също, защото познавам лично някои от тях, че те си милеят тайно за Майка България и бленуват за, както е казал великият вожд на ВМРО Тодор Александров, „обединението на целокупното българско племе“, заяви той.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заявява още, че освен право на глас, всички тези „видни“ македонски българи, както и останалите над 120 000 български граждани в Македония, имат и право на безплатно ваксиниране срещу COVID-19, както и равен достъп до здравната система на България и на целия ЕС. Това е истинската солидарност на родината България към своите многобройни граждани - българи, живеещи както в Македония, така и навсякъде по света, категоричен е той.

 

ВМРО-ДПМНЕ: КАРАКАЧАНОВ ЛЪЖЕ

„ВМРО-ДПМНЕ категорично отрича лъжите, които Красимир Каракачанов публикува в своя профил във Фейсбук. Нито един от споменатите дейци на ВМРО-ДПМНЕ няма български паспорт, което само показва, че неговото съобщение днес е класическа фалшива новина”, се казва в изявление на опозиционната партия в РС Македония, цитирано от БГНЕС.

„Очевидно Каракачанов, воден от своята антимакедонска политика, има за цел на очерня и да фабрикува лъжи срещу дейците на ВМРО-ДПМНЕ и срещу партията”, се казва още в позицията.

Подчертава се, че ВМРО-ДПМНЕ е политическата партия, която „най-остро се противопоставя на отричането на македонския език, македонския народ, македонската идентичност и македонската история”.

От партията твърдят, че подобни изказвания на българския вицепремиер са от полза за правителството на Зоран Заев, „което е потънало в огромни скандали”.

Това показва, че премиерът е близък с всички антимакедонски сили, но „хвърленият пояс” от Каракачанов няма да помогне на неговия приятел Зоран Заев и правителството му да се спасят, категорични са от ВМРО-ДПМНЕ.

Петар Богойески – лидер на „Македонски концепт”, публикува в своя профил във Фейсбук обръщение, в което заявява категорично, че няма български паспорт.

Той призовава Каракачанов или да му даде паспорт по бързата процедура, или да докаже „всички лъжи и клевети в съда”.

Още по темата