Медия без
политическа реклама

Кадрите на ДС в МВнР са получили 985 лв. заплата за ден

Петко Сертов, Петьо Петев и Иван Петров бяха в екипа на Теодора Генчовска само ден

Външният министър Теодора Генчовска
БГНЕС
Външният министър Теодора Генчовска

985 лв. са платени общо на тримата съветници на външния министър Теодора Генчовска (ИТН), които работиха в екипа й само за ден. Това става ясно от отговора от министерството, предоставен на "Сега" по Закона за достъп до обществена информация. 

Въпросът към Министерството на външните работи беше каква е общата сума на платените или дължими от МВнР възнаграждения, обезщетения или заплащане под каквато и да е друга форма на Петко Сертов, Петьо Петев и Иван Петров, които работиха за Генчовска само ден.

Информацията, че в МВнР са назначени бивши кадри на ДС, разбуни духовете в първите дни на новото правителство. След като стана ясно, че Генчовска е назначила трима висши кадри от ДС в екипа си, председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви пред БНР, че за съветници няма да бъдат назначавани лица, свързани с ДС. "Няма да има нито един съветник от Държавна сигурност в екипа на Министерство на външните работи. Нямам друг коментар", каза Йорданов. "Съветниците на външната министърка Теодора Генчовска, свързани с бившата ДС, ще бъдат уволнени", обяви на брифинг след това и премиерът Кирил Петков. Той благодари на министърката и ИТН, че са одобрили освобождаването им, след като е станало ясно тяхното минало. 

В екипа на Генчовска се оказа, че присъства Петко Сертов – първият председател на ДАНС, създадена от управлението на тройната коалиция, оглавявано от бившия лидер на БСП Сергей Станишев. Сертов, чиято кадрова биография започва още в бившата Държавна сигурност, щеше да е съветник на Генчовска. В екипа й за ден попаднаха и други служители на ДС - началникът на кабинета й Петьо Петев, работил към Първо главно управление. Също както и новият главен секретар на ведомството Иван Петров. Информацията бе изнесена първо от “Клуб Z”.

Попълването на позициите в изпълнителната власт от новите управляващи няма да мине без сътресения. Първия повод даде политическият кабинет на новия външен министър Теодора Генчовска, номинирана от ИТН.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата