Quantcast

Медия без
политическа реклама

Извънредното положение няма да се удължава

След 13-и май почти нито една социално-икономическа мярка няма да отпадне, коментира финансовият министър

04 Май 2020
Брифинг след извънредното заседание на МС

Брифинг след извънредното заседание на МС

Posted by bTV Новините on Monday, May 4, 2020

Извънредното положение няма да се удължава и ще приключи на 13-и май, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов, който даде пресконференция в МС заедно с други министри след извънредно видеоконферентно заседание на правителството. Те представиха проектозакона, с който ще се отмени извънредното положение и ще продължи действието на различни здравни, икономически и социални мерки.

Въпросният законопроект, който е бил преди малко одобрен от кабинета и тази седмица ще бъде внесен в НС, променя закона за здравето в два негови члена - чл. 61 и чл.63, като с поправки в преходните му и заключителни разпоредби пък се променя законът за извънредното положение. Той на практика дава допълнителни правомощия на здравния министър оттук нататък да налага допълнителни противоепидемични мерки със свои наредби. Той ще действа до 2 месеца след изтичане на извънредното положение.

В чл. 61 на закона за здравето се предвижда министърът на здравеопазването с наредба да определи реда за задължителна изолация на заразно болни, карантина на контактните с тях лица и на лицата, които са влезли на територията на страната от други държави. В чл. 63 се дават правомощия на министъра по предложение на главния държавен здравен инспектор да обявява извънредна епидемична обстановка, като предвиди и съответните извънредни противоепидемични мерки с цел защита живота и здравето на българските граждани. В същия този член конкретните мерки ще се определят с акт на министъра по предложение на главния държавен здравен инспектор.

Изцяло са възприети предложенията на социалното министерство, като някои от мерките не се ограничават до следващите два месеца, а продължават до края на годината, или до 30 септември например, съобщи правосъдният министър Данаил Кирилов. Тези предложения, както по-рано стана ясно, касаят удължаването срока на действие на мярката 60/40 и еднократната помощ за хора в затруднение да посрещнат неотложни разходи. Освен това социалното министерство предлага двойно да се увеличи неплатеният отпуск, който се зачита за осигурителен стаж - от 30 на 60 дни годишно.

След 13-и май се възобновява работата на съдебната система в пълния й обем и обхват. Това означава да се възобнови разглеждането на общите производства в гражданското съдопроизводство. Единствените ограничения ще останат за частните съдебни изпълнители - няма да налагат запори и да извършват принудителни мерки по събиране на задължения. Нотариуси и съдии по вписвания започват работа в пълен обем, обясни правосъдният министър Данаил Кирилов.

Мярката 60/40 ще продължи своето действие до 30 юни. Почти всички мерки, свързани с икономическото възстановяване, ще останат до края на годината, обяви министър Горанов. По думите му след 13-и май "почти нито една мярка, свързана с правата на гражданите в социално-икономически план", няма да отпадне. Остава и задължителната 14-дневна карантина, на която ще подлежат у нас завръщащите се от чужбина граждани.

Ще има и промени в училищния закон, които да регламентират отпадането на НВО за 4 и 10 клас. Приемането на ученици в 11 клас ще се извършва само на базата на оценките от удостоверението на първия етап от средното образование.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов коментира, че изразът "извънредно положение" създава допълнителен стрес, затова проектът на закон може да бъде окачествен като "санитарно извънредно положение". Той ще продължи действието на различни приети и работещи мерки, които предвиждат права. "Трябва да останат мерките 60/40, социалните мерки, банковите мерки, противоепидемичните мерки. Куп неща, които със сигурност след 13 май ще останат. Но да останат в общ закон", коментира той, цитиран от БНР.

Всички ограничения, които ще съпътстват ежедневието на гражданите, ще се регулират на база на препоръки на Националния оперативен щаб, по Закона за здравето и със заповеди на министъра на здравеопазването. След като бъде одобрен от правителството, проектозаконът трябва да бъде внесен в Народното събрание. Очаква се парламентът да се събере и да заседава още тази седмица, за да гласува новата законодателна рамка, с която автоматично да бъде отменено извънредното положение.

Още по темата