Медия без
политическа реклама

Излязоха наяве нови начини за орязване на втората пенсия

Гласуването на законопроекта за фазата на изплащане започна с грандиозен скандал

15 Яну. 2021Обновена
Pixabay

Нови начини за ощетяване на хората при получаване на втората пенсия излязоха на дневен ред от разбиващо становище на Комисията за финансов надзор (КФН) по законопроекта за регламентиране на фазата на изплащане от втория стълб. Днес проектът на Министерския съвет бе одобрен на първо четене в пленарна зала, след като прелетя, съпровождан от скандали, през две парламентарни комисии - по социалната политика и по бюджет и финанси. Бурно беше и обсъждането тази сутрин.

На 34 страници, подписани от председателя на комисията Бойко Атанасов, законопроектът на МС е подложен на унищожителни критики. От тях става ясно, че осигурените ще носят голяма част от инвестиционните рискове, но няма да получат в замяна на това справедлив дял от евентуална положителна доходност. Според КФН ще има проблем и с контрола над дейността на пенсионните дружества.

Хвърлихте ни лобистки проект за почти 18 млрд. лв. и искате за няколко часа да поемем цялата отговорност за нещо, което трябва да се обсъжда с месеци, обвини управляващите Румен Гечев от БСП. Гечев с основание попита какво се гласува днес, след като на практика основният надзорен орган предлага нов проект с нови формули за компенсации и актуализации. "Проектът е лобистки и защитава единствено интересите на частните пенсионни фондове, а не интересите на българските пенсионери. КФН ви казва, че се дават неправомерни права за свободно разпореждане с активите на частните пенсионни фондове", изброи забележките депутатът. "Интересите трябва да бъдат балансирани, оттеглете закона, преработете го, Министерският съвет и КФН да се разберат и тогава ни предложете проектозакон, който наистина е съгласуван", призова той.

Нямаме време да сменяме философията на закона, обясни шефът на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС). И той обвини управляващите, че са внесли законопроекта в 12 без 5 и директно заяви, че нарочно са го крили до последния момент, за да може "дискусията да бъде загърбена и пенсионерите да бъдат недоволни от това, което се случва, на по-късен етап". Адемов разкри, че публикуваните сега забележки на КФН са обсъждани в няколкото работни групи и са отхвърлени, а окончателният вариант е одобрен и от Министерството на финансите, и от комисията. "В състава на тези работни групи влизат експерти от рода на проф. Нено Павлов, проф. Христосков, проф. Шопов, доц. Бисер Петков, те разбират от капиталови схеми, така че аргументът, че само пенсионните дружества са подготвяли законопроекта, не е основателен", каза депутатът. Той призова сега да се приеме законопроектът на МТСП като единствен възможен и балансиран вариант.

Действително има теми, по които не е постигнато съгласие, но постигането на баланс е въпрос на отстъпки, заяви Светлана Ангелова от ГЕРБ в първи коментар на управляващите за становището на КФН, след което загуби времето на залата да повтаря основните положения в закона.

"Поздравления, г-н министър, че проявихте смелост да дойдете в залата, защото сте оставена сама", обърна се към Деница Сачева депутатът Драгомир Стойнев (БСП) и настоя в залата да дойде и финансовият министър Кирил Ананиев. "Този законопроект е готов от 2 години и вие трябваше да се разберете с КФН. Очевидно комисията има съмнения в управлението на тези фондове. Не дай си боже да стане нещо след години, тя ще каже - ето ни становището, а вие не го приехте. Вината ще бъде не само ваша - на ГЕРБ и Патриотите, но за съжаление ще бъде и на целия парламент. Регулаторният орган най-добре познава финансовото състояние на дружествата и когато ви казва променете философията, вие оставяте проблема да не бъде решен", обвини Стойнев. "Не сте намерили устойчиво решение за нито един проблем, хората са си давали парите и искат да имат стабилност, но вие само замитате проблемите, а последствията са за българските граждани", заключи той.

ГЕРБ не само не участва в дискусията, но и няколко пъти се налагаше председателстващият Валери Симеонов да прави забележки на Даниела Дариткова и компания да престанат да вдигат шум и да говорят от местата си. Когато взе думата, социалният министър Деница Сачева не пое никаква вина за случващото се, а по невероятен начин успя да обвини БСП за създадената бъркотия със становището на КФН. Сачева припомни, че по искане на левицата бе задължена да предложи законопроект за фазата на изплащане до 31 декември 2020 г. "Нямаше как да се започне ново съгласуване и обществено обсъждане на становището на КФН, тъй като трябваше да бъде спазен този срок", заяви министърът, но не обясни защо законът се мотае от 3 години. 31 декември 2020 г. не може да бъде проблем на БСП, тъй като тази година започва първото по-масово пенсиониране с две пенсии и това бе последният възможен момент ГЕРБ да предложи законопроект за регламентиране на фазата на изплащане.

"Интересите на хората са изцяло защитени - гарантирани са брутните им вноски във втория стълб, но имат възможност и да се прехвърлят в НОИ. Две пенсии категорично са повече от една", обяви социалният министър. Според нея хоризонт за промени има до края на 2025 г., в какъвто срок според законопроекта ще бъде направен преглед на предлаганите продукти от универсалните фондове, на механизма за тяхната актуализация и на адекватността на предвидените резерви.

 

 

ПРОБЛЕМИТЕ

Някои от най-острите критики засягат теми, които досега стояха далеч от общественото внимание поради другите непосредствени проблеми пред втория стълб. На фона на мрачните разчети, че първите плащания ще разочароват получателите си, разпоредбите за актуализацията и преизчислението на пенсията останаха на заден план. Но именно там са заложени новите капани.

 

Гаранция, но срещу поемане на риска

 

В законопроекта са заложени гаранции, че хората ще получат минимум брутния размер на внесените си осигуровки. Ако средствата в индивидуалната партида са по-малко от сумата на брутния размер на осигурителните вноски за съответното лице, те ще се допълват до размера на внесеното от специално създаден за целта резерв (един от няколко вида резерви).

Допълнително бе записано, че когато все пак в партидата има натрупани повече средства от внесеното, т.е. има увеличение в резултат на доброто им инвестиране, дружеството е длъжно да предложи на човека и избор на пенсия с гарантиран размер, равен на първата пенсия. Идеята е благовидна - човек да може да защити парите си от евентуални сривове, като ги замрази на нивото от момента на пенсиониране. В името на тази сигурност обаче при определянето на пенсията се прилага и рисков коефициент, за който досега не се знаеше нищо. В законопроекта на МС пише само, че той се определя съгласно актюерски разчети, като гарантираният размер на пенсията не бива да пада под този, изчислен на база брутните постъпления от осигурителни вноски.

КФН вижда няколко опасности в тези текстове. "В общия случай ще бъдат определяни два размера на пожизнената пенсия от УПФ - гарантиран размер, изчислен на база брутните постъпления от осигурителни вноски, и друг (по-висок) размер на първата пенсия, изчислен на база на натрупаните средства, в случай че те превишават брутните постъпления от осигурителни вноски", посочват от комисията. Според тях това усложнява предлагания пенсионен продукт и голяма част от осигурените лица няма да го разберат.

Освен това рисковият коефициент е твърде неясно формулиран. В становището на КФН са цитирани примерни изчисления, представени в работната група, които показват еднократна редукция на натрупаната сума в момента на изчисляване на пенсията в размер на 20%. “Прилагането на толкова висока редукция на практика обезсмисля предлагането на такъв продукт", смята комисията. Тя определя цената като изключително висока и нелогична на фона на консервативното инвестиране на средствата, консервативното определяне на техническия лихвен процент и преизчисляването на пенсията само с част от доходността.

“Предлагането на пенсия с гарантиран първоначален размер следва да е задължително, а не по желание на лицето”, смятат от КФН. Те предлагат да няма рисков коефициент, а просто да се запише, че размерът на пенсията се определя въз основа на средствата по индивидуалната партида, таблицата за смъртност и средна продължителност на предстоящия живот, по формулата за съответния вид пенсия. Когато средствата в партидата са по-малко от сумата на брутния размер на постъпилите осигурителни вноски за съответното лице, индивидуалната партида се допълва до тази сума със средства от съответния резерв и пенсията се определя въз основа на средствата по партидата след допълването й.

 

Актуализация за вас, но и за нас

 

Според заложеното в законопроекта пенсиите от втория стълб ще се актуализират поне веднъж годишно, като това не може да променя техните гарантирани размери - било то според брутните вноски или според първоначалния размер на пенсията. Актуализацията се извършва с не по-малко от 50% от разликата между реализираната доходност от инвестирането на средствата и техническия лихвен процент, въз основа на който е изчислен нейният размер. Тези 50% бодат очите и на опозицията, и на надзорната комисия.

Останалите 50% от превишението на доходността над техническия лихвен процент са предвидени за буфер във фонда за изплащане на пожизнени пенсии. Интересното е, че в законопроекта пенсионните дружества не са задължени при ниска доходност да използват този буфер. Така те биха могли да решат просто да намалят пенсиите, за да покрият загубите. "Това от финансова гледна точка е абсолютен удар по доходността – на пенсионерите, не на дружествата", коментира в бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС).

“Тези текстове не дават законови гаранции за правата на лицата, когато е постигната доходност, по-ниска от заложения технически лихвен процент. Предложеното решение е в ущърб на пенсионерите, тъй като те поемат основната част от пенсионния риск, а получават само част от постигнатата доходност”, изтъкват от КФН. И предлагат пенсията и разсрочените плащания да се актуализират ежегодно от 1 юли с 50% от дохода от инвестиране на средствата, ако такъв е налице. На актуализация подлежат плащанията, отпуснати поне 6 месеца преди края на предходната година. При актуализацията на плащането да не може да се намалява неговият първоначален, вече актуализиран или преизчислен размер.

Още един начин човек да бъде ощетен прозира от друга забележка на КФН. Предвидено е всеки да може да поиска преизчисляване на пенсията си веднъж годишно, ако междувременно са се натрупали нови средства в партидата. “Този текст трябва да се съгласува с актуализирането на пенсията, така че преизчисляването с допълнителните вноски на лицето да не служи за компенсиране на загуби в резултат на ниска доходност под техническата лихва”, предупреждава комисията. Тук също предложеното от нея решение е да се допълни, че при преизчисляването на пенсионното плащане не може да се намалява неговият първоначален, вече актуализиран или преизчислен размер.

КФН е възмутена и от идеята за изплащането на пенсиите дружествата да могат да събират нова такса, изчислена върху стойността на нетните активи на съответния фонд, до 0,5% годишно. Това според комисията ще позволи на дружествата да събират таксата и в случаите, когато не е постигната положителна доходност при управлението на фондовете. Оттам предлагат друга такса - до 10% от реализираната годишна доходност от управлението на средствата.

Още по темата