Медия без
политическа реклама

Иван Костов: Чакам извинение от българското общество

Бившият премиер сменил 10-имата министри през 1999 г. след доклад на НСБОП за корупция

23 Февр. 2020
bTV

"Нито един от министрите от кабинета ми не е сред богатите хора в България днес и аз съм го написал в книгата си. Тези хора, дори да са повишили жизненото си равнище, не са станали богаташи, други станаха богаташи".

Това заяви бившият премиер Иван Костов в интервю за bTV относно приватизацията по времето на неговото управление (1997-2001 г.). Той коментира изказването от миналата седмица на проф. Стив Ханке, известен у нас като "Бащата на валутния борд в България", който обяви, че е занесъл куфарчи с доказателства за корупционни приватизационни сделки на президента Петър Стоянов, който пък се обадил на Костов да му се кара, че Ханке го бил хванал в крачка.

"Петър Стоянов се е обаждал за приватизацията, най-вече със смущението, че се губи доверието към Обединените демократични сили. Питал е за различни сделки, но такъв разговор, в който той да ми се кара - никога не е имало. Никога не сме си повишавали тон. Не може да каже, че ме е хванал в крачка, защото аз в приватизацията нито съм купувал, нито съм продавал", уточни Костов.

Бившият премиер призна, че е имало сигнали за корупция, но те са били препратени към прокуратурата. Той допълни, че подобни сигнали е имало от профсъюзите и от частни лица.

"500 сделки след 2001 г. бяха проверени. Не е вярно това, което се твърди в момента, че е изтекла давността и затова нарушенията са останали безнаказани. Бяха повдигнати обвинения на шефа на Агенцията по приватизация Захари Желязков, Александър Божков, министри от правителството - поне двама", каза Костов и допълни, че обвиненията са паднали в съда.

Той обясни твърдението на Ханке с наранено его, защото не го е възприемал за Баща на валутния борд. 

Що се отнася до смяната на 10 министри точно преди Коледа през 1999 г., Костов обясни че до това се е стигнало след доклад на НСБОБ и НСС за корупция.

"Петър Стоянов реши да изнесе тази информация по време на президентските избори при кандидатстването за втори мандат и видяхте какво се случи. Хората не реагираха добре на такава информация и той загуби изборите", допълни Костов.

Бившият премиер разказа, че тогавашният съпруг на Надежда Михайлова (б.р. - тя бе министър на външните работи в правителството на Костов) е участвал в приватизационни сделки, въпреки изричната забрана членове на СДС и техни роднини да купуват предприятия. Той допълни, че винаги е реагирал при информация, че хора от правителството вършат нередности.

"Защо да я сменям (Михайлова)? Мъжът ѝ е участвал в приватизацията, но нарушил ли е закона? Никой не е доказал, че е нарушил закона. Аз никога не съм твърдял, че приватизацията носи справедливост за всички", допълни той.

Костов заяви, че се допуска груба фалшификация на фактите за приватизационния процес у нас.

"Говори се, че са приватизирани активи, измисля се стойността на активите, въпреки официалните данни. А те са в НСИ и в Агенцията по приватизация. Всеки може да отвори и да си прочете кой колко е приватизирал. Не активи, а предприятия се приватизираха - те имаха активи, но и пасиви", каза той.

Костов цитира сметки, според които почти 33% от приватизацията е извършена при правителството на Жан Виденов, 2% от правителството на Любен Беров, а 54% при управлението на ОДС. Останалите са приватизирани в следващите правителства - на Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и ГЕРБ.

"Нито аз, нито който и да било от моето семейство, мой роднина, не е участвал в процеса на приватизацията. Ролята на министър-председателя е да управлява огромен обществено-икономически процес на смяна на системата. Изважда се страната от катастрофа, в която тя е изпаднала, създава се частно предприемачество и пазарна икономика. Това са управлявали министър-председателите. Аз не съм стоял на гише и не съм дребен гешефтар. Много пъти съм казвал: Елате да търсим в Драгалевци в мазето къде е онази 50% купена от мен собственост. Чакам извинение аз от българското общество, което ме набеди, че съм купил едва ли не половината от нещата от приватизацията, които са продадени. Което е огромна задушаваща обществените представи лъжа. Това е истинска измама, защото аз нищо не съм купил", завърши Иван Костов.

Още по темата