Quantcast

Медия без
политическа реклама

ИТН с нова порция критика към "Промяната"

22 Май 2022Обновена
Продължаваме промяната

"Състоянието на коалицията е критично", заяви в неделя сутринта пред БНТ експредседателят на парламента Ива Митева, депутат от ИТН. 

Във връзка с еврочленството на РС Македония, Митева заяви: "Нашата позиция не е изненада. Пазарлъци със съвестта си и българските граждани няма да направим. На КСНС при президента всички политически сили се обединиха около 7 точки, които не са изпълнени. Няма повод и условия да променяме позицията си. Виждам, че не сме мръднали напред по тези 7 точки. Не знам дали Кирил Петков е обещал. Това, което чуваме, е от медиите. И от неговото говорене, че трябва да бъде пусната РСМ. В момента сме пред отваряне на съответните глави и е много важен моментът. Когато обстановката и условията не се променят, няма как ние да обърнем позицията си".

Митева критикува лично премиера Кирил Петков и екипа около него: "Дали Кирил Петков управлява еднолично  - не зная. Решават, че трябва да направят нещо и тръгват да го правят. А ние го научаваме впоследствие. С инат не става".

Под атаката на Митева попадна и действащият председател на парламента Никола Минчев: "Това, което чух от председателя, не ми харесва. Вчера опита да се извини. Той е председател на парламента и думата му тежи. Той се опитва да се измъкне. Много често ни поставят пред свършен факт. Ние не знаем повече от опозицията и от другите парламентарни групи в парламента.

Малко по-късно Минчев отговори по казуса с РСМ. "Министерският съвет не готви вдигане на ветото за членството на Северна Македония в Европейския съюз. Категорично няма еднолично вдигане на ветото. Това е тема, която много удобно може да се експлоатира за политически цели. Реална причина да се твърди, че ние ще отстъпим от националния интерес на България, няма. Българската позиция по темата е ясна и ние очакваме изпълнение на договора за добросъседство и на другите споразумения", коментира той пред БНР.

 

ОЩЕ АТАКИ

Друг представител на ИТН - председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански, същото атакува ПП от ефира на bTV.  "Компромисите вече са изчерпани. Оттук нататък стъпваме само върху коалиционното споразумение и го спазваме стриктно“, заяви той. Според него, ПП трябва да имат по-добра комуникация, "да се вслушват в коалиционните партньори". "Едноличните решения с цел да може само и само да се докаже правотата, въз основата на необходимия напредък на коалицията не трябва да бъдат базирани на егото и самовлюбеността на някои народни представители", допълни Каримански.

 

БЕЗ РАЗГОВОРИ ЗА НАПУСКАНЕ

Вечерта пред Нова телевизия министърът на енергетиката Александър Николов, който е от квотата на ИТН, заяви, че не е обсъждал със Слави Трифонов партията да напусне управляващата коалиция. В последните дни се носят доста слухове за такава развръзка на противоречията. "Не сме говорили. Ангажиментът, който съм поел, е да си върша работата максимално добре. От там нататък политическите решения се обсъждат на друго ниво”, заяви Николов.

Още по темата