Медия без
политическа реклама

Парламентът спешно се захвана да спасява държавното тото

Депутатите промениха Закона за хазарта, за да позволят на предприятието да разшири мрежата си от пунктове за залози

Любомир Каримански
БГНЕС
Любомир Каримански

Макар че се бави със законите, засягащи националния план за възстановяване и развитие, парламентът спешно се захвана да приеме поправки в Закона за хазарта. Предлогът е да се спаси от финансова разруха Българският спортен тотализатор. Промените бяха предложени от депутатите от ИТН Любомир Каримански, Ива Митева и Андрей Михайлов.

Държавният спортен тотализатор ще може да разпространява своите тото и лотарийни игри в пунктове на външни лица. Това гласуваха на първо четене депутатите от бюджетната комисия, които на извънредно заседание днес разглеждаха промени в Закона за хазарта.

През август т.г. търговската мрежа на тотото ще се свие от 1500 пункта до 600 заради законова промяна, приета преди 2 години. Тогава беше решено, че предприятието трябва да работи само със собствени пунктове и персонал. Междувременно обаче финансовият анализ показа, че това ще доведе до катастрофално падане на приходите му. Затова сега парламентът позволи на предприятието да сключва договори с външни лица, поддържащи пунктове за залози. Общият брой на пунктовете, с които ще работи тотото, се фиксира на максимум 3000. Мотивът на депутатите е, че така ще се избегне неконтролируемото разрастване на хазартната мрежа.

С промените се предвижда да се разшири обхватът на хазартните игри, които организира държавното тото. В неговото портфолио ще се включат игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти. Така, твърдят вносителите, ще се осигурят повече приходи за развитието на физическото възпитание, спорта и културата.

Беше разгледан и друг проект за промени в закона. Той беше внесен от отцепниците от ИТН, подкрепени от депутати от ПП и БСП. Макар че беше отхвърлен, именно този законопроект погълна вниманието на пленарната зала. Причината бяха скандалните предложения в него – да се позволи провеждането на някои хазартни игри в сгради, в които се помещават държавни учреждения, учебни и здравни заведения, и др. 

Срещу закона на вносителите от ПП се хвърли яростно Радомир Чолаков от ГЕРБ. "Ние сме станали цинични до степен, в която вярваме, че парите не миришат, а не е вярно - има пари, които миришат", каза той. И попита: "Кое е по-важно - децата или бюджета? Защото ако отговорът е бюджета, то тогава това общество няма бъдеще", ядосано заяви Чолаков.

Законопроектът беше сурово критикуван и от финансовото министерство, парламентарната бюджетна комисия го отхвърли, а един от вносителите – Екатерина Димитрушева от ПП, дори писмено оттегли подписа, който беше положила под него. На днешното обсъждане пък опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС го използва като платформа, за да атакува управляващите. При гласуването в залата проектът беше подкрепен единствено от отцепниците от ИТН, групата на „Възраждане“ и десетина депутати от ПП и БСП.

Парламентът с максимална бързина ще работи за приемането на одобрения законопроект – бяха дадени едва 3 дни за предложения за второ четене.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата