Quantcast
Има над 100 досъдебни производства за неспазване на карантината | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Има над 100 досъдебни производства за неспазване на карантината

Оказа се, че много хора живеят на адреси, които не са декларирали, оплака се вътрешният министър Младен Маринов
Обновена
4 279
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

До момента са образувани над 100 досъдебни производства за нарушаване на карантината, обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред Нова тв. В Наказателния кодекс е записано, че наказанието за това може да достигне до 5 г. затвор и глоба от 10 до 50 хиляди лева.

Вътрешният министър коментира наложеното от президента Румен Радев вето върху част от разпоредбите на закона за извънредното положение, внесен от ГЕРБ и одобрен от парламента миналия петък. Един от мотивите на държавния глава е, че се пренебрегната ролята му на върховен главнокомандващ, когато депутатите са приели текстовете за ролята на армията в налагането на мерките срещу болестта. Според Маринов обаче няма причина военните да не бъдат използвани, ако ситуацията е критична.

"Армията беше използвана за противодействие на мигрантската вълна. Не знам как може да обясним на военните, които искат да дадат своя дълг на обществото, защо не могат да излязат", коментира министърът. По негови думи армията ще замести полицаите при охрана на стратегически обекти. Той даде пример с жандармеристите, които отговарят за сигурността на чужди посолства. "Защо не пратим Жандармерията в махалите, където без сериозно полицейско присъствие населението не се съобразява с мерките", отбеляза Маринов

Вътрешният министър не е съгласен и с това, че се налага цензура на медиите, когато се предвиждат сурови санцкии за фалшиви новини. "Каква цензура? Всичко важи в рамките на това извънредно положение. Няма как демократичното общество да продължи една мярка, която е приета в извънредно положение", аргументира се Маринов. Той даде пример с информацията, че се пръскат препарати от хеликоптер, което целяло да се създаде паника. "Трябва ли да има наказание за авторът на тази фалшива информация. Имаме досъдебни производства, че в учреждение има 120 болни, които ние крием. Аз мисля, че трябва да има наказание за това", категоричен е вътрешният министър.

По отношение на контролно-пропускателните пунктове, които бяха поставени в областните градове, Маринов обясни, че "това е една мярка, която не е въвеждана в историята на България". "Именно затова я приложихме в двата почивни дни, като инструктажът към полицаите беше да бъдат гъвкави", заяви той. Оказало също така, че немалка част от хората живеят на адреси, които не са декларирали и не фигурират в личната карта, което е нарушение, съобщи вътрешният министър.

НАРУШЕНИЯ

Само във Варна са образувани седем досъдебни производства за неспазване на задължителната карантина след завръщане от рискова страна, съобщиха от ОДМВР, цитирани от "Фокус". Полицаи са извършили вчера 480 проверки по адреси на лица, поставени под задължителна домашна карантина.

Разследванията, започнати по време на обявеното извънредно положение заради коронавируса, са взети на специален отчет от Апелативната прокуратура във Варна. Има и полицаи под карантина. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Младен Маринов.

В България в момента има 7000 души под карантина. 

Вчера стана ясно, че 9 души са предадени на прокурор за нарушаване на карантината в Шумен. Карантината масово се нарушава и в други градове на страната. 

Още

Машините за гласуване още не са платени, а ще се купуват нови

13.05.2021

Обновена

2707
Шепа чиновници са на път да вгорчат летния сезон
Абу Даби въведе PCR тест, карантина и проследяваща гривна за българите

05.05.2021

Обновена

889