Медия без
политическа реклама

Христо Иванов затяга примката около Доган със сигнал за ТЕЦ-а и порта

Опозиционният лидер ще сезира специализираната прокуратура

Опозиционният лидер Христо Иванов ще изпрати сигнал за ТЕЦ - Варна и пристанището към централата в специализираната прокуратура и в Агенцията за държавна финансова инспекция. Това обяви самият той тази сутрин пред журналисти на брега на Варненското езеро. И на двата обекта мажоритарен собственик е Ахмед Доган. Според Иванов, стане ли дума за почетния лидер на ДПС, прокуратурата и държавата си затварят очите, макар да им е известно всичко. "Но видяхте, че по казуса с "Росенец" има ефект", мотивира действията си Иванов.

Той визира редица факти и обстоятелства, които са нарушения или поне са съмнителни. Според него топлоцентралата е негодна да изпълнява задачи по поддържане на студен резерв, макар държавата да е платила 52 млн. лв. за целта. "Тази железария изобщо не е могла да работи", каза той. Освен това ТЕЦ-ът оперирал с газ, но лицензът за газ бил получен едва сега през лятото. Нямало данни за концесия на кейовата стена, тя била стопанисвана след рамково споразумение с държавното предприятие "Пристанищна инфраструкура". Няма данни и за търг при избора на кораб, който прокопава в момента езерото по проекта на държавата за 350 млн. лв. Освен това т.нар. руска дълбачка стигала до пристанището на Доган и се връщала обратно (иска да каже, че до момента не се прокопава целият транспортен коридор, а само до порта на почетния лидер на ДПС - б. а.). "Лицензът за опериране на пристанището е получен от ТЕЦ - Варна на другия ден, след като Доган влиза със 70% собственост във фирмата, която държи ТЕЦ-а", каза още Иванов. Тъй като частният порт и държавното варненското пристанище са конкуренти, той коментира и друг казус - в градската част на държавния порт от няколко години постепенно се преустановяват портовите дейности, зоната се освобождава за търговски и увеселителни цели. Според Иванов това се случва без генерален план. "Цяла Варна говори", добави той, че освободената пристанищна зона е "в сферата на интереси на бившата СИК и фирми, свързани с тях". 

Иванов каза, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова трябва да подаде оставка "на часа заради затваряне на очи", а политическа и наказателна отговорност да поемат всички от "голямата необявена коалиция между Борисов, Доган и Пеевски". Запитан от журналисти той каза, че всяка една сделка може да бъде развалена след съответния анализ, но в случая договорите били тайна и нямало как да се анализира.

 

АРМЕНСКИ ПОП И ЯДРЕН СИНТЕЗ

Иванов ползва и доста цветисти изрази в диалога си с журналистите. Запитан защо не протестира в созополската местност "Буджака", заяви, че не може да обикаля като арменски поп навсякъде. Целта била да накара държавата да си върши работата, затова одобрявал всяка защита на законността. "Може пък доктор Доган да е открил студения ядрен синтез", каза Иванов по повод факта, че топлоцентралата хем нямала лиценз за газ, хем не работела и с въглища.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Христо Иванов, ТЕЦ, Доган

Още по темата