Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гешев вече иска да говори за корупция в парламента

Главният прокурор настоява за закрито заседание, за да информира депутатите за конкретни дела

09 Юни 2023ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Илияна Димитрова
Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев изненадващо поиска да бъде изслушан от парламента в закрито заседание, за да информира депутатите за "конкретни
досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние". Това обяви държавното обвинение, след като часове по-рано стана ясно, че Гешев се е отказал от обръщението си към обществото по БНТ, предвидено за тази вечер.

Така играта на котка и мишка между главния прокурор и опонентите му продължава.

Гешев обяви вчера, че ще направи обръщението си по БНТ, след като стана ясно, че разглеждането на искането за уволнението му от Висшия съдебен съвет ще продължи в понеделник, 12 юни. Точно затова и заявката на главния прокурор прозвуча като закана за някакви разкрития.

След това, изглежда, е размислил. Според източниците на "Сега" причината е 14-часовото заседание на съвета вчера, както и предстоящото пътуване на Гешев в Брюксел, където е поканен на изслушване от евродепутати. Очаква се главният прокурор да направи обръщението си следващата седмица, вероятно в четвъртък. До сряда, включително, той ще е в Брюксел.

За изслушването в парламента Гешев се позовава на чл. 26 от правилника на НС, според който най-малко веднъж на всеки три месеца в правната комисия се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи. Обсъждането може да се направи и по инициатива на главния прокурор.

Главният прокурор посочва, че изслушването следва да се проведе при закрити врата предвид съдържаща се в досъдебните производства чувствителна информация.

Обичайно главният прокурор се оправдава с това, че той е просто администратор в прокуратурата, от него нищо не зависи и не знае какво се случва по конкретни дела. За да изнася информация, той формално трябва да е получил разрешение от наблюдаващите прокурори. Преди точно 6 години по питане на предшественика на Гешев Сотир Цацаров Конституционният съд постанови, че парламентът не може да изисква от главния прокурор доклад за дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство. Гешев не веднъж е припомнял това на депутатите.

БЪРЗАТ, НО БАВНО

През цялото заседание на съвета вчера Гешев обвиняваше, че с процедурата се бърза, за да се спазел някакъв срок за неговото отстраняване. В същото време обаче членовете на съвета часове наред спореха за процедурата, а след това разпитваха свидетели, включително за факти, които нямат никакво отношение към искането Гешев да бъде освободен предсрочно.

В понеделник съветът ще изслуша зам. главната прокурорка Даниела Машева. Ще се разгледат и други доказателства. Хипотетично е възможно да се стигне и до гласуване на предложението, но е възможно и гласуването да бъде отложено. За да бъде уволнен Гешев, са нужни 13 гласа, които засега изглежда, че ще се съберат. Процедурата приключва с президентски указ.

На 5 юни Гешев атакува в Конституционния съд законовите поправки, с които беше въведен механизъм за разследване на главния прокурор, но беше и намалено от 17 на 13 гласа мнозинството, нужно за уволнението му. Ако КС допусне делото до разглеждане, това ще блокира процедурата във ВСС. Обичайно КС се произнася по допустимостта за около 2 седмици от сезирането си. Според източници на "Сега" и този път ще е така.

Защо ще ходи Гешев в Брюксел вижте тук:

Европейски депутати от Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права ще се съберат извънредно на 13 юни, за да обсъдят ситуацията в България. Това обяви Елена Йончева, която е част от мониторинговата група.

Какво се случи по време на 14-часовото заседание на ВСС вчера прочетете тук:

Главният прокурор Иван Гешев ще се обърне към обществото тази вечер по БНТ. Това обяви самият той на 14-ия час от заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет в четвъртък, който разглежда предложението за уволнението му.

 

Ключови думи:

Иван Гешев

Още по темата