Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гешев се размърда за заплахите срещу Атанас Чобанов и Борис Бонев

Прокуратурата чула от медиите, че журналист и столичен общински съветник са получили предупреждения от чужди служби

10 Яну. 2022
стопкадър от YouTube канала на прокуратурата
Атанас Чобанов (третият от ляво надясно) и други журналисти в разговор с главния прокурор Иван Гешев в ЕП през февруари 2020 г.

Софийската районна прокуратура се е самосезирала във връзка с изявления на журналиста Атанас Чобанов и столичния общински съветник от "Спаси София" Борис Бонев, че спрямо тях са отправени заплахи, за които са предупредени от чуждестранни служби за сигурност. До момента обаче няма образувани досъдебни производства по двата случая, уточняват от държавното обвинение.

"Във връзка с появили се в публичното пространство публикации за заплахи срещу журналист и общински съветник, МВР предприема необходимите законови действия. Информацията е подадена към двамата от друг източник. МВР работи за изясняването на случаите", посочват също от вътрешното министерство.

Разследващият журналист Атанас Чобанов ще бъде призован, за да му бъдат снети обяснения от прокурор. В хода на проверката са изпратени писма до МВР, ГДБОП, "ГД "Национална полиция", СДВР, Държавна агенция "Разузнаване", ДАНС, както и до Служба „Военно разузнаване“ с питане дали имат информация за отправена заплаха спрямо Чобанов и, ако имат такава, какви мерки са предприети за защитата на журналиста.

"До настоящия момент прокуратурата не е уведомявана от институциите за отправена заплаха спрямо него, както би следвало да се направи по закон. След събиране на относимата информация наблюдаващият прокурор ще прецени налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. В случай че такива са налице, ще бъде образувано досъдебно производство", пише в съобщението на прокуратурата.

Чобанов отговори, че ще даде сведения по случая, но ще бъде лаконичен. "Сведения на прокуратурата ще дам, но след оставката на Гешев и лично на следващия главен прокурор, след като се убедя в неговия интегритет. Дотогава разчитам да ме пазят чужди служби", коментира той в профила си във Фейсбук.

Прокуратурата пусна на своя канал в "Ютюб" видеоклип, озаглавен "Иван Гешев в неформален разговор с журналисти в ЕП". Срещата си с журналистите в Брюксел главният прокурор направи, след като се видя с български евродепутати. ---------------------- - Как е времето в Москва, започва

Софийската районна прокуратура ще предприеме същите действия и спрямо заплахите срещу общинския съветник в София Борис Бонев. "В публикацията си общинският съветник Б.Б. пише, че е дал подробни показания пред компетентните органи. В прокуратурата до момента не е постъпила подобна информация от институциите, която по закон трябва да бъде докладвана незабавно на прокуратурата", съобщават от държавното обвинение.

Преди дни Бонев разкри, че е предупреден от българските служби за сигурност за непосредствена заплаха за живота му. Информацията е била потвърдена и от чуждестранни партньорски служби "Вече съм дал подробни показания пред компетентните органи за потенциалните причини за заплахите, които най-вероятно се дължат на работата ми като общински съветник и на дейността на Спаси София", коментира той във фейсбук профила си.

Столичният общински съветник и лидер на организацията "Спаси София" съобщи, че е предупреден от българските служби за сигурност за непосредствена заплаха за живота му. Информацията е била потвърдена и от чуждестранни партньорски служби "Вече съм дал подробни

 

ЗАГРИЖЕНОСТ

Депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ днес сезираха ДАНС с искане за проверка на твърденията на журналиста Атанас Чобанов, че е бил под непосредствена заплаха. Тримата народни представители, които са ставали обект на журналистически разследвания в сайтовете "Биволъ" и bird.bg, изразяват загриженост за свободата на словото. "От ДПС считаме, че свободата на словото и неприкосновеността на журналистите при упражняването на тяхната професия са от първостепенно значение за всяко демократично общество и трябва да бъдат гарантирани, поради което, всеки случай на заплаха (ако такава наистина е налице), към който и да е журналист, трябва да бъде приоритет на правоохранителните органи с всички процесуални възможности за проверка и разследване и с цялата строгост на закона", пише в декларацията на партията. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?