Медия без
политическа реклама

Гешев прибрал дори столовете и лаптопите от Бюрото за защита

Според мен със случая трябва да се занимава и Висшия съдебен съвет, заяви правосъдният министър

04 Окт. 2021
 Правосъдният министър Янаки Стоилов и заместникът му Иван Демерджиев.
Илияна Кирилова
Правосъдният министър Янаки Стоилов и заместникът му Иван Демерджиев.

Главният прокурор Иван Гешев и прокуратурата са прибрали част от материалните активи на Бюрото за защита, което с промяна в закона вече премина под шапката на правосъдното министерство. Това обяви и обвини по Би Ти Ви правосъдният министър Янаки Стоилов.

На въпрос какво ще каже за твърденията на държавното обвинение, че ще сезира Конституционния съд как изпълнителната власт взема имущество на съдебната, Стоилов обяви иронично, че още преди да отнесе спора до КС, Гешев вече действа и прибира движимо имущество. 

Правосъдният министър разясни, че прокуратурата се е възползвала от това, че Бюрото не е имало самостоятелност и не е притежавало самото то материалните активи, които е ползвало. Те били от бюджета на съдебната власт и се водели на държавното обвинение. Прокуратурата се възползвала и още преди да влязат в сила промените в закона, преди инвентаризацията и приемно-предавателните протоколи, те си прибрали голямо количество автомобили, взели дори дребни неща като столове и лаптопи, обясни Стоилов. По негово мнение трябва да се разгледа случаят и от Висшия съдебен съвет, защото той смята, че част от нещата са купувани с обществени поръчки.

Стоилов обяви, че откакто е в правосъдното министерство, Бюрото е второстепенен разпоредител с бюджетни средства и има самостоятелност, която се полага на такива структури.

Само преди дни зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев пък обяви, че има сигнал за разпродаване на имущество на Бюрото за защита и, че това може да застраши живота на охраняваните свидетели, По думите му ставаше дума за продажба на бронирани автомобили. "Що се отнася до преминаването на Бюрото по защита от държавното обвинение към Министерството на правосъдието, прокуратурата ни съдейства в някаква степен, работим с бързи темпове, но в момента нямат контрол върху материалната база на структурата", каза тогава Демерджиев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата