Медия без
политическа реклама

Гешев е преметнал евродепутатите за кюлчетата и "Барселонагейт"

Главният прокурор е обещал през април, че разследванията на скандалите около Борисов ще приключат до няколко седмици

23 Юни 2022
Иван Гешев
Илияна Кирилова
Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев е излъгал евродепутатите от Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, че разследванията за златните кюлчета и къщата в Барселона, свързани с бившия премиер Бойко Борисов, ще приключат до няколко седмици. Това става ясно от доклад на комисията, която беше на посещение у нас от 11-13 април 2022 г.

В него пише, че евродепутатите са се интересували по въпроси за борбата с олигархията и злоупотребата с европейски фондове. Комисията обръща внимание, че много от скандалите и сигналите за корупция остават без последствия и че прокуратурата не прави достатъчно. Като основни теми са изведени още "Барселонагейт" и санцкиите по закона "Магнитски".

Гешев е обяснил на евродепутатите, че случаят с къщата в Барселона е висящо разследване, по което все още се очаква отговор от прокуратурата в Испания. "Разследването за "Барселонагейт" и златните кюлчета в къщата на Борисов" се очаква да бъдат завършени до няколко (малко) седмици и резултатите ще бъдат публично обявени", съобщава Иван Гешев.

Въпреки че оттогава изминаха повече от 2 месеца, все още няма резултат по двете ключови разследвания, които касаят бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Още през април, когато Комисията по бюджетен контрол към ЕП беше в България, чешкият евродепутат Томаш Здеховски заяви, че случаят "Барселонагейт" е обсъден много задълбочено. Той обясни тогава, че разследването продължава и след 10 дни ще има повече информация от Евроюст. Евроюст е орган на Европейския съюз за съдебно сътрудничество, в който влизат полицаи, съдии и прокурори от 27-те страни членки и могат да правят разследвания.

Последната информация от прокуратурата за хода на разследването на "Барселонагейт" е от началото април, когато държавното обвинение съобщи, че официалният превод на материалите по делото, получени от Испания, вече е готов, но тепърва ще се четат и анализират от наблюдаващите прокурори. В същото време изобщо не е ясно каква още информация чака прокуратурата от испанските си колеги, каквото твърди Иван Гешев пред евродепутатите. 

По разследването за кюлчетата и пачките в чекмеджето на правителствената вила "Секвоя" пък не се знае да има някакво развитие. Досъдебното производство по скандала започна още през 2020 г., но година по-късно беше спряно с аргумента, че прокуратурата не може да разкрие самоличността на нарочената за фотограф Мата Хари, въпреки че Борисов публично призна, че знае коя е дамата. После обаче през януари 2022 г. Гешев изненадващо съобщи, че ще бъде поискана правна помощ Германия, Австрия, Испания и Франция, за да установи дали централните банки на тези страни са поръчвали отпечатването на конкретните евро банкноти, които се виждат на снимките. Оттогава няма информация от прокуратурата дали вече се знае откъде са пачките.

Разгледахме общата картина и системната злоупотреба с европейски средства при проекти с обществени поръчки, основно свързани с инфраструктурата, къщите за гости. Обсъден бе и проектът за ремонт на Ларгото в София, както и казусът с къщата в Барселона.

 

Официалният превод от испански на материалите по делото "Барселонагейт", получени от Испания на 14 февруари, вече е готов. Това се разбра от думите на шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. По информация на "Сега" преводачите са готови от поне 2 седмици.

 

Главният прокурор Иван Гешев, който днес бе изслушан от мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) в Европейския парламент, предварително бе изпратил актуална информация по въпроси, от които се вълнуват евродепутатите.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата