Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ обезсили анкетната комисия за футболния погром

От предмета на разследването й отпаднаха всякакви податки за нарушения от страна на МВР

24 Ноем. 2023ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Десислава Атанасова предложи окончателния вариант, по който се сформира комисията.

Заради ГЕРБ парламентарното разследване на безредиците по време на протеста срещу ръководството на БФС на 16 ноември беше предварително насочено така, че максимално да предпази полицията от обвинения в насилие. Така се получи при създаването на временната анкетна комисия, която трябва да проучи какви бяха причините за погрома.

Бяха внесени две отделни предложения за такава комисия - от ПП-ДБ и от БСП. Проектът на десните предвиждаше комисията да се занимае с "неправомерната употреба на сила от страна на МВР срещу протестиращи граждани". А според социалистите предметът на комисията трябваше да бъдат "фактите и обстоятелствата, свързани с превишаване на правомощия при използването на физическа сила и помощни средства от полицейските органи на МВР". Ясно се вижда, че и двете политически сили настояваха да се наблегне върху нарушенията на полицията по време на протеста.

От ГЕРБ-СДС обаче, които поначало защитиха служителите на реда и вътрешния министър Калин Стоянов, не бяха съгласни с такова представяне на случилото се. Десислава Атанасова - водачът на парламентарната група на партията, направи тази сутрин друго, доста по-неутрално предложение - комисията да проучи всички факти и обстоятелства, свързани с организацията, подготовката и опазването на обществения ред, във връзка със заявения мирен протест срещу ръководството на БФС, както и с употребата на физическа сила и помощни средства от служители на МВР по време на провеждането му. Комисията ще трябва да установи и спазени ли са изискванията на Закона за МВР и Закона за събранията, митингите и манифестациите. Атанасова заяви, че нейното предложение е консултирано с ПП-ДБ и БСП. Нито една от двете формации не потвърди това, но нямаше и нужда - те подкрепиха проекта й, който беше одобрен от 123 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, БСП и ИТН.

Пред журналисти герберският лидер Бойко Борисов даде да се разбере, че комисията основно трябва да се занимае с организаторите на протеста. "Обществото има нужда да разбере кой, защо и как разреши на агитки да проведат такъв протест", посочи той. Борисов отсече, че за него темата за оставката на вътрешния министър е приключена, а основната вина трябва да понесе ръководството на БФС. "От 1 седмица разиграваха хората  - София, Пловдив, Кърджали пак София. И в един момент полицията няма нито време, нито планове, за да се подготви за едно подобно предварително, знаещо се, че ще завърши така, събитие", защити той МВР.

ДПС отказа да го подкрепи - хората на Делян Пеевски предварително застанаха категорично на страната на полицията. "Избра се абсолютно незаконна за нас комисия, която заменя други органи. Разследване на какво? Хората си свършиха работата и овладяха максимално бързо този чудовищен вандализъм, който се случваше в София! Каквото и да установи парламентът, пак ще го прати на прокуратурата", възнегодува по-късно Пеевски пред медиите. По думите му, тенденциозно се разпространяват кадри, на които се вижда бой над протестиращи. Той обяви, че за насилието са отговорни отделни хора, които трябва да бъдат наказани, и поиска по-строги санкции срещу футболното хулиганство. Въпреки съпротивата си, ДПС излъчи свои представители в комисията.

От "Възраждане" се въздържаха - зам.-шефът на партията Цончо Ганев разказа, че на председателския съвет на парламента в сряда ГЕРБ-СДС и ДПС не са искали такава комисия. По думите на Ганев, Пеевски дори е предупредил ПП-ДБ, че ако настояват, ще поиска да се създаде друга комисия, която да се занимае с твърденията на министъра на електронното управление Александър Йоловски, че е бил заплашван от съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков. Накрая депутатът от "Възраждане" обиди колегите си от ПП-ДБ, като ги нарече "розови понита и жалки кукли на конци, които изпълняват всичко, което им се каже от ГЕРБ и ДПС".

Гроздан Караджов от ИТН обяви, че най-важният въпрос е дали изстъпленията не са резултат от кадруване в МВР, каквото обвинение отправи Калин Стоянов към Кирил Петков. Той напомни за сблъсъка на Стоянов и Петков в ТВ ефира, както и че бившият премиер четирикратно попита министъра дали са разговаряли след 17 август. Караджов уточни, че на 16 август беше убит бизнесменът Алексей Петров, който сам твърдеше, че е посредничил при създаването на настоящото правителство - нещо, което Бойко Борисов потвърди, а всички от ПП-ДБ отрекоха. Според депутата от ИТН е нужна и друга анкетна комисия, която да се занимае със "задкулисните контакти" на управляващите.

ПО МИЛОСТ

Комисията за малко щеше да остане без състав, тъй като водещата заседанието Росица Кирова от ГЕРБ-СДС побърза да премине към следващата точка от програмата. След като я подсетиха от залата, се премина към предложения. За председатели бяха издигнати трима кандидати - Атанас Атанасов (ПП-ДБ), Цвета Рангелова ("Възраждане") и Ивайло Вълчев (ИТН). Спечели Атанасов, но след две гласувания, като едва при второто беше подкрепен от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Остана впечатлението, че те отправят поредно предупреждение към десните колко лесно могат да ги бламират за каквото си поискат. Делян Пеевски, волно или не, се похвали с влиянието на партията си. "Подкрепихме да има председател, защото се видя, че без ДПС не може да има и председател на тази комисия. Правят я с пълен популизъм, за да защитават нещо, не знам какво. Виждам, че колегите искат да разграждат държавата, което се случва от много години. Трябва да започнем да градим нещо, защото скоро сигурно ще има комисия да разследваме и депутати. Искате ли да създадем такава? Нея ще я подкрепим", коментира шефът на парламентарната група на ДПС.

Заради това гласуване Тошко Йорданов от ИТН злъчно попита Атанасов как се чувства да бъде зависим от другите две формации в сглобката. Обиден, десният политик го нарече "трол на Путин". Йорданов се разяри и поиска от лидера на ДСБ да даде пример, в който е гласувал в полза на Русия. "Иначе сте жалък, малък лъжец", натърти той от трибуната. Атанасов обаче си замълча.

Срокът на работата на комисията е един месец. От нея се очаква доклад и евентуално предложения за подобряване на законодателството.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?