Медия без
политическа реклама

Гебрев за взривовете: Има връзка с геополитическата обстановка

Има злонамерени сили, които искат да пречат на оръжейната ни индустрия, обяви премиерът

26 Юни 2023Обновена
стопкадър bTV

Има връзка между взривовете в оръжейните складове и геополитическата обстановка. Това обяви по Би Ти Ви собственикът на гръмналите преди ден складове край Карнобат и шеф на оръжейната фирма "Емко" Емилиян Гебрев.

Преди две години той призна пред "Ню Йорк Таймс", че търгува с военна продукция за Украйна. Само преди няколко дни пък стана ясно, че България подготвя специално правителствено решение за присъединяване към т.нар. коалиция на снарядите за Украйна. При управлението на президента Румен Радев и неговото служебно правителство, страната ни бе от малкото, която не се включи в инициативата на ЕС. Взривовете идват веднага след преориентацията в позициите.

Сега Гебрев натърти, че миналата година е имало пак взрив във въпросните складове, но и до момента няма нищо разкрито. „Има камери и електронна система. И преди година камерите бяха иззети от разследващи и прокуратура, но и до ден днешен не знаем какво е станало, въпреки настояванията ни", обяви той.

Българското правителство и специалните служби се стреснаха от взривовете в складовете на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, който дойде само дни след кабинетът обяви, че се готви да се включи в коалицията на снарядите за Украйна.

Гебрев заяви, че те са предали всичко и няма как да знаят какво се вижда на собствените им камери а разследващите мълчат, "въпреки нашите многократни настоявания". Той поясни, че е хубаво да се знае всичко около случилото се, за да се вземат превантивни мерки.

„До този момент на 80% нещата се припокриват с миналогодишната експлозия“, обясни още оръжейният шеф..

Той нарече случилото се "непонятен пожар" - защото обикновено такъв тип предприятия горят отвътре навън. Според охранители, били на смяна в нощта на пожара, огънят е тръгнал отвън навътре, каза още той.

Засега районът остава отцепен от съображения за сигурност. Вероятно в сряда сапьори и разследващи ще влязат, за да се уверят, че няма невзривени боеприпаси и да уточнят какво се е случило, каза още той.

„Охраната на нашите обекти, с която ние разполагаме, е до оградата. Всичко, каквото е било необходимо, ние ще предприемем и сме предприели, но от оградата навън - това е държавата. Ние нито имаме танкове, нито имаме войска, ПВО и т.н.“, каза той.

Гебрев приветства проверките на частните и държавните оръжейни предприятия в цялата страна, разпоредени от правителството и добави, че това в сектора се чака минимум от около 12-14 години. Опасност за населението или за екологията в района на взривовете в Карнобат няма, подчерта собственикът на горелия склад.

Случаят коментира пред журналисти премиерът Николай Денков. Той обяви: "Отбранителната промишленост има сериозен принос в българската икономика и ние би трябвало да се опитаме да я защитим, отколкото да се опитваме да ѝ пречим"

„Най-притеснителното в цялата ситуация е, че през последните 20 години, особено през последните 10, периодично се случват такива взривове. Такъв имаше и през 2021 г., по много сходен начин. Ние нямаме информация нито от службите, нито от разследващите органи за това какъв резултат от тези разследвания се е получил, за да можем на базата на анализи и препоръки да знаем какво трябва да се направи. Знаем, че има информация, че може би са включени разузнавателни служби на чужди държави в тези процеси. Трябва да имаме надеждни данни, за да си свършим работата“, коментира премиерът. „Няма никаква причина да се отнема лицензът, тъй като в случая това е частна фирма и те си изпълняват техните ангажименти. Въпросът е, че очевидно има злонамерени сили, които се опитват да попречат“, смята Николай Денков, цитиран от БТА.

Заради инциденът край Карнобат, започна и високопоставена инспекция по оръжейните държани и частни фирми. Трябва да се актуализират мерките за охрана, да се знае, че работим в различна ситуация от преди, обяви пред журналисти в Сопот министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Той и представители на МВР, Министерство на отбраната посетиха производствените бази на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД в града. По думите му няма потенциален риск за производството и то работи на максимален капацитет. Посещението е във връзка с възложените от премиера акад. Николай Денков проверки и предприемане на превантивни действия за сигурността на държавните и частни производствени предприятия от българската военна индустрия. 

"Предприятията работят, хората са в безопасност. Взели сме абсолютно всички мерки, от страна на държавата, местната, ръководствата на конкретните предприятия, за да може да сме сигурни, че хората са в безопасност и българската индустрия няма да бъде повлияна от подобен тип набези", обяви Богданов и добави, че след разговори и посещения в държавните и частни фирми, свързани с военно-промишлената индустрия и анализ, държавата ще предприеме всички необходими мерки, за да обезпечи сигурността на заводите, "защото това е ключова индустрия за България".

Министърът подчерта, че днес ще посетят предприятия от военно-промишлените комплекси в Казанлък и Трявна. Всички складове, в които има такъв тип продукция, са проверени и са взети допълнителни мерки за сигурност, посочи Богданов. След разговорите ще има среща в София, за да се обобщи информацията и да се определи какви действия ще се предприемат. 

Главен комисар Атанас Илков, директор на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) обяви, че все още действията по разследването на взривовете в Карнобат не са започнали. В понеделник ще бъде направен оглед на произшествието, откъдето ще имаме възможност да извадим факти, които са свързани с извършителя на престъплението, ако говорим за външна намеса, коментира Илков. Той посочи, че на този етап не изключват никакви версии. Целта на посещенията и разговорите с производителите е да бъде направен анализ на цялата нормативно база, която осигурява сигурността на военния комплекс, каза Илков. Там, където се установи наличие на дефицит откъм мерки за сигурност, щели да бъдат предприети необходимите действия тя да се повиши откъм технически системи за охрана и с физическа сила.

Работи се по различни версии за взрива в склада за боеприпаси в Карнобат, обяви часове по-късно в интервю за БНР вътрешният министър Калин Стоянов. "В района на град Карнобат се чуват взривове, като преди тях се е видяла и огромна светлина, която идва от възпламеняването на нещо. Впоследствие се установи, че е възникнал пожар и оттам са произлезли множество взривове в един от складовете, в който се съхранява готова продукция на господин Гебрев. Тук е хубаво да се спомене това, че миналата година горе-долу по същото време имаше идентични взривове и идентични случаи".

Днес ще стане ясно дали разследването по случая ще бъде поето от Националната следствена служба, допълни вътрешният министър:

"Предстои започване на процесуално-следствени действия, тъй като по протокол трябва да измине определен период от време след последните взривове, които са чути. Днес ще бъде взето решение дали производството ще бъде поето лично от Националната следствена служба. Ще се сформира екип от всички служби, които са ангажирани със случая. Работи се по няколко версии, доколкото ми е известно и към момента, но след като влезнат службите на територията, където са били взривовете, може да имаме повече информация".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Емилиян Гебрев, Карнобат

Още по темата