Медия без
политическа реклама

Фишове и актове вече ще се връчват и онлайн

Всички държавни и общински регистри стават електронни

12 Септ. 2023Обновена
Илияна Димитрова

Гражданите вече ще могат да получават актове и електронни фишове онлайн. Това ще става чрез системата за сигурно електронно връчване, гласят промените в Закона за електронното управление, които минаха на второ четене в Народното събрание. 

Абсолютно всички регистри в държавната администрация от тетрадки ще преминат в електронен вид от 2024 г. Тогава влиза в сила задължението регистрите да се водят или чрез собствена информационна система, или чрез новоуредената централизирана система. Във връзка с това се отменя и възможността с подзаконов акт да се въвежда изискване за представяне на документи за доказване на обстоятелства, които ги има в регистър. По този начин всички наредби, включително общински, в които се искат непредвидени в закон удостоверения, бележки, стикери и подобни, стават незаконосъобразни.

Друга съществена промяна е, че гражданите вече ще могат да могат да заявяват електронни услуги без да подписват заявленията с квалифициран електронен подпис, който продължава да е бариера пред използването на някои е-услуги. Също така електронните услуги ще са с по-ниска такса спрямо тези на гише. Минималният процент на намалението на таксата е десет на сто, като намалението не може да надвишава двадесет лева, гласят промените.

Също така се дейността на посредниците, които могат да предоставят услуги на гише по-близо до гражданите, които не ползват интернет, като по този начин не се налага да ходят до областния град. "Въвежда се и възможност посредническите услуги да са възмездни, като предвид очаквания механизъм на работа посредниците ще могат да приспадат разликата между таксата на гише и таксата за електронно предоставяне, за да има възможност крайната такса към гражданите и бизнеса да бъде еднаква, без значение кой я предоставя на гише. Посредниците могат да определят и по-висока такса", пише в закона.

Гражданите вече ще получават напомняне при изтичащ срок на документ. Отпадат факсът и телексът. "Всичко това ще започне да се прилага в следващите месеци. С него се покриват и цели, поставени в Плана за възстановяване и устойчивост, и е важна стъпка към повече удобство за гражданите и повече ефективост на администрацията. Приемането на закона не трансформира администрацията автоматично, но поставя важни рамки и задължения, с които Министерството на електронното управление може бързо да напредне", обяснява бившият министър на електронното управление и депутат от ПП-ДБ Божидар Божанов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата