Quantcast

Медия без
политическа реклама

Филчев се размечта за промяна в Конституцията заради приватизацията

Според бившия главен прокурор това бил единственият шанс да няма давност за тези престъпления, но сам признава, че това е "на границата"

13 Февр. 2020
Снимка: Архив

Бившият главен прокурор и настоящ професор по наказателно право Никола Филчев посъветва да се направи промяна на Конституцията, с която да отпадне проблема с давността за престъпленията в приватизацията. В същото време самият той обяви по БНР, че това е "на границата". Интервюто е доста странно. Филчев не позволява на водещата да му задава въпроси, твърди, че е отишъл да направи изявление и накрая напуска студиото.

„Трябва да се търси решение на конституционно равнище. Тогава обаче идват принципите на правовата държава, общовалидни за всички страни в Европейския съюз. Това е принципът за правната сигурност. Съгласно него не може да се влошава положението на гражданите с обратна сила. Но веднага, казва Европейската комисия, може, по изключение, ако е нужно според тяхната формула, за постигане на целта, и ако бъдат съобразени правата на засегнатите. Възможно е да се промени Конституцията и да се увеличи давността, и да се предаде обратна сила, но това е на границата“. коментира той. 

"Основният юридически проблем е този за давността“, признава Филчев, главен прокурор 1999 – 2005 г. и първият главен прокурор, който заговори за проверка на приватизацията. Според него само промяна в закона не е възможна, „тъй като има основен принцип в Наказателния кодекс, който забранява да се предава обратно действие на по-тежкия и по-неблагоприятния закон“. Затова и предлага промяна в конституцията. В основния закон е записано единствено, че "не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира и човечеството". Очевидно Филчев иска да се прибавят и тези свързани с приватизацията. Като се имат предвид сходните виждания и действия на Филчев, и Гешев, както и хвалбите, които си разменят, вероятно бившият главен прокурор опипва почвата.

Той обаче така и не казва как точно подобен подход  ще преодолее основното правило в наказателното право, че винаги спрямо обвиняем или подсъдим се прилага по-благоприятният закон, действал по времето на съответното деяние. И как точно дори конституцията ще заобиколи това правило. Освен това той не разяснява  за какво мнение на Европейската комисия става дума, свързано с ретроактивното действие на закона. 

През 2017 г. и ГЕРБ заговориха за промени по отношение на давността, но после бързо се отказаха. Роля за това изигра и обстоятелството, че през 2015 г. по предложение на депутати от Реформаторския блок и с гласовете на ГЕРБ отпадна давността за престъпленията на комунистическия режим. Главният прокурор Сотир Цацаров обаче сезира Конституционния съд и той отмени решението на парламента.

Иначе Филчев обяснява сега, че „главният прокурор ще има трудности от организационен характер по време на проверката на целия приватизационен процес и на последващия контрол". Това той твърди като коментар по повод нареждането на сегашния шеф на обвинението Иван Гешев към ДАНС да извършат пълна проверка на цялостния приватизационен процес. "Нужна  е обща методика, която да се прилага от всички проверяващи органи", твърди той.

Филчев не пропусна възможността да си го изкара на Иван Костов: „Управлението на Иван Костов е катастрофа, той превърна тази приватизация в хищническо разграбване… Костов промени Гражданско-процесуалния кодекс и отне правото на прокуратурата да иска от съда разваляне на незаконните приватизационни сделки. Когато прокуратурата отказа да обслужва приватизатора Костов, аз му казах, че няма да служа на него и на управляващите, а на закона и на държавата. Тогава той се опита да превърне прокуратурата в агенция към Министерския съвет. Сезирах Конституционния съд, който заяви, че конституционният модел на държавата, включително и съдебната власт, може да се променя само от Велико народно събрание“.

 

 

Още по темата