Quantcast
Експерт блокира делото на НАП срещу глобата за теча на данни | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Експерт блокира делото на НАП срещу глобата за теча на данни

Прокуратурата мълчи за хода на разследването на хакерската атака
Обновена
4 281
 Илияна Кирилова
След хакерската атака НАП пусна софтуер, с който всеки може да провери дали личните му данни са изтекли.

Делото на Националната агенция за приходите срещу милионната глоба от Комисията защита на личните данни заради безпрецедентен теч на чувствителна информация за над 6 млн. български граждани няма да бъде разгледано и в понеделник, за когато беше насрочено. Причината е, че вещото лице, което трябваше да представи ключова за развитието на процеса експертиза, е поискало да бъде освободено, съобщи Софийският районен съд. Мотивите на експерта са, че работата е много, а срокът за приключването й твърде кратък.

Съдът тепърва ще се произнесе по молбата на експерта, но процесът е отложен за 8 февруари догодина. Делото стои блокирано малко след неговия старт. До момента е проведено само едно заседание през февруари, когато беше назначена и въпросната техническа експертиза. Така излиза, че цяла година движение по казуса няма да има.

Председателят на КЗЛД Венцислав Караджов разказа преди дни пред "Сега", че експертизата ще установи какви мерки са били предприети или е трябвало да предприемат от приходната агенция, за да предотвратят хакерската атака, вследствие на която изтекоха личните данни на мнозина българи и чужденци, а КЗЛД наложи глоба от 5,1 млн. лв. на НАП.

Вещото лице трябваше да е готово с оценката още на 11 май, за когато беше насрочено и заседание. Тогава съдът дори поиска съдействие от Специализираната прокуратура, за да предостави за експертизата материалите по разследването срещу предполагаемите хакери, което още не е приключило. 

Междувременно повече от година след повдигнатите обвинения за атаката срещу НАП прокуратурата още не е внесла обвинителен акт. Към наказателна отговорност като извършител е привлечен 21-годишният Кристиян Бойков, който е работил в българската фирма за киберсигурност "ТАД Груп". Заедно с него за подбудителство са обвинени собственикът на дружеството Иван Тодоров, както и търговският директор на компанията Георги Янков.

От пресцентъра на прокуратурата не пожелаха да коментират въпроса кога се очаква да делото да влезе в съдебна фаза, като уточниха пред "Сега" единствено, че когато това се случи, медиите ще бъдат информирани, както обичайно, с прессъобщение. Новият говорител на спецпрокуратурата Генка Брезашка също не отговори, тъй като не е на работа, а в болничен.

В същото време НАП вече беше осъдена да плати по 200 лв. обезщетение на 7 души, които са били засегнати от безпрецедентния теч на лични данни. В решението на Административен съд София-град се посочва, че именно техническата уязвимост на информационната система на НАП е довела до нерегламентирано разкриване и разпространение на личните данни на ищеца, а тя е вследствие от неприлагането на подходящи мерки за защита. Ако системата беше ефективно и надеждно защитена, не би се стигнало до пробива й, довел до разкриване личните данни на ищеца, пише в документа.

 

Ключови думи:

НАП, експертиза, дело, глоба, КЗЛД
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съдът отмени запори за 300 млн. лв. на фирма на Божков

16.10.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

11725 32
Унищожени графити донесоха $6.7 млн. на авторите им

08.10.2020

1673 1
НАП засече 2620 плащания в брой над тавана от 10 000 лв.

07.10.2020

МИЛА КИСЬОВА

4197 16

Коментари

greenville

изтекоха личните данни на мнозина българи

Тьй като знанията ми по математика са изключително оскъдни, може ли моля някой да разясни колко е мнозина?

Поправете ме ако греша, но  изтекоха данните на има-няма 5 милиона българи. При 6 милионно население на страната това мнозина ли се явява?

За отговорите благодаря предварително.

 

Рукола
снимка на Рукола

Не е имало никаква хакерска атака, данните на всички българи услужливо са предоставени на Бил Гей... който иска, може да ги намери 😉 само дето никой няма да ги търси. 

d5555

И какво стана с онова 21 годишно момче хакнало напа?

Влез или се регистрирай за да коментираш