Quantcast

Медия без
политическа реклама

Две фирми са представили мостри на защитни облекла

В момента държавата има запаси от консумативи, но заради търсенето се налага да се ангажира и българската индустрия

09 Март 2020ОбновенаМИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова
Министърът на икономиката Емил Караниколов и д-р Ангел Кунчев демонстрират мостра на защитно облекло срещу коронавирус, произведено от българска фирма

До два-три дни държавата ще обяви на кои български текстилни компании ще възложи ушиването на защитни облекла и маски срещу разпространението на коронавируса. Днес министърът на икономиката Емил Караниколов и вицепремиерът Томислав Дончев се срещнаха с производители и дистрибутори от текстилния бранш. На срещата две фирми са демонстрирали защитните си екипи. 

Караниколов отказа да съобщи имената на фирмите, които са представили мострите и са заявили готовност да започнат веднага производство. Преди това мострите трябвало да бъдат представени пред Военния инспекторат за изследване, както и за сертифициране.

"В момента държавата има запаси от защитни облекла, маски и консумативи срещу коронавируса за следващите два-три месеца, които по най-бързия начин може да насочи към болниците", увери икономическият министър. Заради бързото разпространение на заразата и голямото търсене, се налагало да се ангажира и българската индустрия.

Една от фирмите, представила в Министерството на икономиката проекта си за защитно срещу коронависирус облекло, е "Аполо" - дългогодишен производител и износител в цял свят на високотехнологични облекла. "Притежаваме необходимите сертификати за мембранни облекла. Имаме 22 фабрики в страната с близо 2000 работници. Може да спрем работата за износ в половината от тях и да започнем веднага производство за страната", обясни пред "Сега" Николай Цветанов, президент на "Аполо". Компанията разполага с достатъчно плат и материали, можела да осигури и внос.

Наред с това габровската фирма "МАК" е обявила готовност да осигури плат за защитните облекла. "Фирмата произвежда технически текстил и антибактериални материали. Изнасяме в Германия и Белгия, но може да договорим временно спиране на износа, защото те имат същите проблеми", обясни директорът на фабриката Георги Бижев.

По думите на министър Караниколов при подобни форсмажорни обстоятелства европейска директива позволявала да се спира износът и да се работи само за вътрешния пазар, без това да се смята за нарушение на правото на свободно движение на стоки и капитали, както и без да се дължат неустойки.

Представителите на текстилния бранш отказаха да коментират на този етап на какви цени ще шият защитните облекла и маски за българския пазар. "На този етап сме говорили само за капацитети, както и за това, че можем да започнем работа по поръчката веднага", заяви Георги Бижев.  От Асоциацията на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) са уверили, че обикновени текстилни фирми за конфекция също са изявили готовност да шият защитни облекла, ако им бъдат дадени материалите и кройките.

Българското правителство се сети да търси помощ от текстилните фирми едва след като бяха установени първите заразени с коронавирус у нас. Това стана на 7 март вечерта, а на 8 март премиерът Бойко Борисов се срещна с текстилни производители. Тогава бе въведена и забрана за износ на наличните в производители и дистрибутори запаси от предпазни медицински средства като еднократни гащеризони, маски с филтър, хирургични маски, защитни очила, латексови или нитрилови ръкавици и калцуни. Забраната важи до осигуряването на "наличните нужди" от тези стоки.

По данни на ген. Венцислав Мутафчийски нуждите от защитни облекла са 100 000 - 110 000 на месец. Толкова е необходимостта и от предпазни маски. "Досега обаче ние използваме облекла за еднократна употреба, докато тези, които сега се договарят с българските производители ще бъдат за многократно използване, като ще позволяват до 50 пранета", каза ген. Мутафчийски.

Министерството на икономиката е помогнало на асоциациите на аптеките и фармацевтите да се свържат с производители на дезинфекциращи препарати, защото и за тях има голямо търсене, поясни икономическият министър.

КАКВО ИМА В ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ

В Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ има голям набор от медицинско, болнично оборудване и фармацевтични продукти, отговориха на въпрос на "Сега" от Министерски съвет. По отношение на маските, в резерва има хирургически маски, чието предназначение е за хирургически цели. Към момента има започната процедура за освобождаване на маски, дезинфектанти и спирт.

В същото време агенцията извършва актуализация на номенклатурния списък на държавния резерв, като се предвижда в списъка да бъдат включени маски, защитни облекла и други артикули, посочиха от Министерски съвет. Оттам припомниха, че договорените с Турция предпазни средства се очаква да бъдат доставени в България в рамките на утрешния ден - 10 март, чрез Министерство на здравеопазването.

Успоредно с това чрез Министерството на здравеопазването и Министерството на икономиката се водят преговори с други държави за доставката на защитни средства.

Още по темата