Медия без
политическа реклама

Два бежански центъра в България вече са препълнени

Около 6000 са минали през България за Австрия

03 Яну. 2024Обновена
БГНЕС

Два бежански центъра в България - тези в Овча купел и Възраждане, вече са препълнени над 100 процента. Това стана ясно от интервю пред БНТ на председателя на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. Във въпросните центрове има предимно млади мъже и тийнейджъри.

По нейни думи общата запълняемост в центровете вече е 72%, което е сериозна и притеснителна цифра. Конфликти има всяка седмица, затова има стриктни правила, уточни Тошева. ДАБ има 3600 места по принцип, преди имахме 5000 места, тези 3600 места са крайно недостатъчни, трябва да подобрим условията в съществуващите центрове, каза още тя.

Тошева коментира и темата с Австрия и връщането на бежанци. 6000 е ориентировъчна бройка на лица, които са минали през България вече и са заминали за Австрия. Тези 6000 лица, условно подлежат на връщане по сега действащия регламент. Регламентът се изпълнява от България през всичките години, заяви Тошева.

Няма сделка, която да ни задължава да приемаме допълнително мигранти в замяна на приемането ни в Шенген. Това стана ясно от думите на премиера Николай Денков по Би Ти Ви.

Ние осъществяваме връщанията от направените трансфери, както от Австрия, така и от Италия, Франция, Германия и др. Австрия иска да подчертае установената бройка за връщане на чужденци и затова предполагам, че е дала конкретна цифра, но това изисква процедура, може би за година-две тези лица да бъдат върнати в страната, посочи още председателят на ДАБ и добави: "На тези лица са им снети данни, пръстови отпечатъци в България и затова те се водят като регистрирани първо тук".

От момента, в който България потвърди, че може да върне едно лице, Австрия имала 6 месеца да установи това лице и да върне лицето в България. Това са детайли, които не се чуха, но са много важни, затова се говори за системата Дъблин, която не работи, коментира Тошева. Тази система не работи успешно, особено при миграционен натиск и затова се налага да се разработи механизъм за солидарност, подчерта Тошева. Този механизъм е за страна членка, която не желае да приема такива бежанци, а солидарно да осигуряват финансовия ресурс на държавите на първа линия, трябва да имаме финансов ресурс за адекватни условия на прием, каза още Тошева. 

С Австрия няма как да договаряме финансова рамка, това е въпрос на преговори с ЕК, но сериозна техническа помощ ще има и за условията за прием, и за човешкия ресурс, каза още председателят на ДАБ.

Австрийското радио и телевизия ОРФ (държавната радиотелевизионна компания на Австрия) публикува обзор със заглавие "Разследванията на отблъскването на мигрантите - България като "сляпо петно" в ЕС" .

 

Още по темата