Медия без
политическа реклама

Дългоочакваният конкурс за нотариуси може да блокира заради жалби

11 Юни 2024
Документи за участие в конкурса са подали 562-ма юристи.
Илияна Димитрова
Документи за участие в конкурса са подали 562-ма юристи.

Дългоочакваният конкурс за нотариуси може да бъде блокиран заради жалби на нотариуси, които атакуват заповедта на министъра на правосъдието за обявяването му. Последният конкурс за нотариуси беше през 2018 г.

Изпитът за 52 места сега е насрочен за 25 август, но може да бъде отложен за неопределено време, ако съдът уважи искането на Мария Василева и Димитър Чалъков, които практикуват в Царево и колегите им от Девин Цветалин Пенков и Здравко Иванов, изпълнението на заповедта да бъде спряно, докато тече съдебния спор. 

Върховният административен съд (ВАС) има трайна практика, че нотариусите нямат правен интерес да оспорват обявяването на конкурс, припомня "Лекс".

От обявените места 42 са вакантни, а 10 - новооткрити. 4 от новите места са в София, а по едно във Велинград, Девин, Момчилград, Радомир, Сливница, Царево. По закон броят на нотариусите е обвързан с броя на населението. А "старите" нотариуси обичайно не искат конкуренция. Къде са останалите свободни места - вижте в заповедта на министъра тук.

Този конкурс за нотариуси вече се забави с една година. Той първоначално беше обявен в началото на 2023 г. от тогавашния служебен правосъден министър Крум Зарков. Последваха обаче куп жалби на нотариуси, заради които конкурсът остана на трупчета. Едва година по-късно Върховният административен съд (ВАС) го "пусна". Следващото, което трябваше да бъде направено е той да бъде обявен. Това така и не беше сторено по времето на кабинета "Денков" от министър Атанас Славов. Направи го приемникът му - служебният министър и бивш зам.-главен прокурор Мария Павлова.

Документи за участие в конкурса са подали 562-ма души. 300 кандидати обаче не са изпипали документите си и засега не са допуснати до участие. В момента 7-дневният срок да оправят документите си, ако наистина искат да участват в конкурса.

Още по темата