Quantcast
ДПС няма да подкрепи кабинет на ИТН със служебни министри | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ДПС няма да подкрепи кабинет на ИТН със служебни министри

Обновена
4 563
 БГНЕС
Йордан Цонев

"Ние искаме да се възстанови държавността и България да има правителство. Нашето решение е да изчакаме края на преговорите и да видим състава на правителството. Ако трябва да дадем нашия принос, без да участваме, бихме го направили. Огромно значение има обаче и персоналният състав. Не искаме да виждаме дългата ръка на задкулисния играч Прокопиев в този кабинет. Министрите на финансите и на икономиката са негови и те изпълняват неговата политика". Това заяви тази сутрин пред Нова телевизия Йордан Цонев от ДПС. Това задкулисие от хора, които не са ходили на избори, според него, трови политическите процеси вече 25 години.

Цонев изброи какви проблеми вижда ДПС в тези министри. На финансовия министър открои спорното назначение на шефа на НАП. За икономическия каза: "Той направи една абсолютно скандална сделка с албански коли, които не съществуват, с ангажимент 34 млн. евро на държавата. Тази сделка е в полза на един български бизнесмен, който си листва компанията на лондонската борса". Същият икономически министър назначи кантората, която обслужва фирмите му, да обслужва Банката за развитие, продължи с атаката депутатът от ДПС.

ДПС е категорично против Бойко Рашков заради действията му срещу контролирания вот, като Цонев го обвини в репресии и недемократични средства. Партията ще иска комисия за разследване на тези случаи, като депутатът открои Сърница, където според него няма нито един купен глас, но кметът е бил викан два пъти в полицията.

ДПС ще подкрепи създаването на комисия в парламента за санкциите "Магнитски", каза още Цонев. "Искаме да изследваме верни ли са твърденията на финансовото министерство. Искаме да изследваме и на какво основание българското правителство прие мерки, след като няма закон, който да въвежда действието на американския закон на европейска и българска територия", коментира той.

За актуализацията на бюджета Цонев обясни, че това би следвало да е работа на финансовия министър на редовен кабинет. "Ако не могат да съставят кабинет, защото виждаме, че тази опция става все по-реална, бихме подкрепили актуализация на бюджета, за да има пари за пенсионерите", допълни той.

 

СТРАНИЧЕН НАБЛЮДАТЕЛ

ДПС не е участник в преговорния процес, получихме една куртоазна покана за среща, която продължи 30-40 минути, обясни Цонев. "Казаха ни, че не искат нашата подкрепа. Ние им казахме, че като не искат, няма да я получат", каза още той.

Още

ДПС сравни кабинета на Радев с управлението на ГЕРБ

24.09.2021

968
ГЕРБ и ДПС се хвърлиха срещу Радев и правителството

15.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6628
Маркет Линкс: ГЕРБ взема над 22.5%, а ИТН вече е трета сила

23.09.2021

Обновена

11292