Медия без
политическа реклама

Депутатите гарантираха, че ще има пари за пенсии

В парламента вероятно ще увеличат и минималното обезщетение за безработица

Почти празна зала, в която бяха останали малцина извън членовете на социалната комисия, слуша дебат за пенсиите.
Почти празна зала, в която бяха останали малцина извън членовете на социалната комисия, слуша дебат за пенсиите.

Хората трябва да бъдат спокойни, че парите за пенсии са гарантирани - това позабравено с годините уверение неочаквано се превърна в лайтмотив на първия дебат за пенсионния бюджет в пленарна зала. Бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2024 г. мина първо четене днес, като за разлика от панаирите в здравната каса, тук дебатът бе толкова вял, че дори малцината депутати, които бяха останали в залата, не внимаваха много в изказванията.

Уверенията са необходими, защото недостигът в бюджета на ДОО за 2024 г. нараства с още 2,5 млрд. лв. и достига рекордните 11 млрд. лв. Дефицитът се покрива с трансфер от републиканския бюджет. Системата е стабилна, ръстът на разходите върви с ръста на икономиката, каза Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ). Хората трябва да бъдат спокойни, че техните пари са гарантирани, посочи и Илиана Жекова от ГЕРБ.

Най-пространни изказвания направиха от БСП и "Възраждане", но в дебата нямаше нищо нечувано. Единствената новина дойде от ПП-ДБ - Арабаджиев изрази мнение, че трябва да се увеличи и минималното дневно обезщетение за безработица, така че може да се очаква такова предложение за промяна в бюджета преди второ четене. Плановете бяха обезщетенията да останат на миналогодишните нива, но на тристранка бе постигнат пробив за увеличаване на максималното обезщетение - то ще е 107,14 лв. при 85,71 лв. сега. На този етап минималното остава 18 лв., но според Арабаджиев има резон да се вдигне до 21 лв.

От 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., ще се осъвременят с 11 на сто по швейцарското правило. Така от средата на годината минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще стане 580,57 лв. при 523,04 лв. до 1 юли. Таванът на пенсиите остава 3400 лв. Социалната пенсия за старост ще бъде 307,07 лв.

От 1 януари 2024 г. минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, земеделските стопани и тютюнопроизводителите се увеличава от 780 на 933 лв. Максималният осигурителен доход се повишава от 3400 на 3750 лв. Преди на максималния осигурителен доход се осигуряваха 150 000 души, сега броят им е 300 000, мотивира увеличението Искрен Арабаджиев.

Всички партии приветстваха прехвърлянето на третия ден от болничния от работодателите към НОИ (от 1 януари) и увеличаването на вдовишката добавка от 26,5 на 30% от пенсията на починалия съпруг (от 1 юли). БСП и "Възраждане" настояха да се увеличи втората година на майчинството на 933 лв., т.е. да се изравни отново с минималната заплата, като се аргументираха с демографската криза. Тази дискусия се води отдавна, като експерти са изтъквали, че размерът на обезщетението не влияе на раждаемостта, поради което няма отношение и към демографската криза. Засега обаче изглежда, че има достатъчно гласове то да остане 780 лв.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата