Quantcast

Медия без
политическа реклама

Денков получи съгласието на три партии за обща програмна декларация

Ако документът не получи подкрепа, ПП ще върне мандата за съставяне на кабинет

23 Дек. 2022
БГНЕС
Асен Василев, Кирил Петков, Николай Денков и Андрей Гюров

"Продължаваме промяната" обсъдиха днес с "Демократична България", "Български възход" и БСП предложението си за формулиране на програмна декларация на Народното събрание преди връчването на втория мандат. На срещата не присъстваха ГЕРБ-СДС и ДПС, които демонстративно напуснаха първата среща с ПП миналата седмица, а от "Възраждане" заявиха, че няма да участват в разговори за съставяне на правитество с "Продължаваме промяната".

"Ето заради това на сградата на парламента пише "съединението прави силата", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков, тъй като в края на срещата стана ясно, че приоритетите и на трите партии до голяма степен се припокриват.

Парламентарните групи имаха време до вчера да изпратят своите политически приоритети на номинирания от ПП за министър-председател Николай Денков. Той заяви, че почивните дни ще бъдат използвани за съставяне на декларация, която ще бъде гласувана на 5 януари в парламента.

 Кирил Петков припомни, че трите най-важни приоритета за ПП са влизането на България в Шенген и еврозоната и намаляване на бедността. Асен Василев пък заяви, че форматът, при които се провеждат разговорите, "е недостатъчен за съставяне на правителство, но не е пречка да се свърши добра работа". "Независимо дали ще има правителство с втория, третия мандат или нови избори, това са големи цели, които са важни, за да ни направят по-европейци в смисъл на справедливост и правов ред". Василев зачекна и темата за Изборния кодекс. По-рано днес ГЕРБ, БСП и ДПС утвърдиха скандалното си решение да гласуваме с два вида хартиени бюлетини, които ще се броят на ръка. "Няма как да имаме ред и закон без да имаме Изборен кодекс, който затваря максимално вратата за възможността за злоупотреби и измами", заяви бившият финансов министър и директно се обърна към БСП, че те са ключът към разбриталеството. Атанас Зафиров от столетницата отвърна, че "проблем в позицията на БСП няма". След което присъстващите партии преминаха към представяне на приоритетите си. 

Георги Гьоков заяви, че няма нещо по-различно в традиционните политики на БСП от десет години насам. "Имаме различия, но те ще бъдат обект на по-нататъшна дискусия. Приоритетите на БСП са увеличаване на размера на майчинството, увеличаване на еднократната помощ за учениците, безплатните учебници за учениците, безплатни лекарства за деца до 14 г., увеличаване на минималната работна заплата, подкрепа на хората, които трудно си намират работа и др. "Ако се съгласявате с нашите приоритети, може да очаквате от нас отговорно поведение", заяви Гьоков.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов очерта като най-важни влизането в еврозоната и 3% дефицит. "ДБ не просто гледа на заявката за 3% дефицит като на някакъв слоган, ние ще подхождаме по-консервативно към прогнозите как може да се развиват процесите с оглед удържането на тази цел", каза Иванов. 

От "Български възход" също се застъпиха за приемането ни в Шенген, присъединяването в еврозоната и овладяването на инфлацията. И добавиха като приоритетни развитието на ядрената енергетика и развитието на социалните функции на спорта, както и решаване на демографските проблеми, "защото в противен случай няма да има за кого да създаваме политики". 

 След Нова година в първия работен ден Николай Денков ще покани отново парламентарните групи, дали своите предложения, за да бъдат оформени национални приоритетни задачи в програмна декларация. Ако няма подкрепа в пленарна зала за програмната декларация, няма да има подкрепа и за съставяне на правителството и ПП ще върнат мандата за съставяне на кабинет, обясни Денков

 

Още по темата