Медия без
политическа реклама

Денков иска повече от 2 дни за преговори

С оставката ми на 6 март кабинетът не спира да работи, заяви премиерът

01 Март 2024ОбновенаЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА
Илияна Димитрова

Коалиционното споразумение за общо управление за следващите 3 години, което ГЕРБ предлагат на ПП-ДБ, е готово. За това съобщи лидерът на герберите Бойко Борисов пред журналисти в парламента. Документът ще бъде представен първо пред ГЕРБ на 5 март в 12 часа. 

"На 5 март в 12 часа, като минат през партията и покажат уважението си към партията, ще го получат – и в електронен, и в хартиен вид", заяви Борисов по повод това кога ПП-ДБ ще се запознаят с документа. И допълни, че много от предложенията в меморандума на ПП-ДБ, който преди седмица стана причина за размяна на репликите между герберите и дясното обединение, са залегнали в коалиционното споразумение. "То (коалиционното споразумение - бел. ред.) не е нещо, което те за първи път ще чуят", заяви Борисов по повод критиката на Кирил Петков, че хората му ще имат малко време, за да се запознаят с документа.

Премиерът Николай Денков поиска повече време за преговори, тъй като графикът на Борисов е заключен между 5 март и 8 март - датата, която лидерът на ГЕРБ обяви като край на преговорите и тръгване към предсрочни избори. „Нямам съмнение, че това ще отнеме повече от два дни и се надявам този период да бъде осигурен, за да могат преговарящите да огледат двата документа, да прецизират текстовете, да видят къде има съгласие и къде разминаване“, поясни Денков. 

Вицепремиерът Мария Габриел се бави с оценката си на министрите, за да може да влезе в дълбочина и да прецени ще може ли да продължи работата си с тях след ротацията. Това заяви премиерът акад. Николай Денков. "Още преди месец имах информация, която беше предоставена и на Габриел, за това във всяко едно министерство кое е изпълнено, кое - не е. Обменихме тогава набързо няколко думи по отношение на това как изглежда картината, но остана оттогава да се срещнем и да обсъдим един по един министрите. Този разговор още не се е състоял, но очаквам да се случи през следващите дни", каза Денков.

Във връзка с оценката на министрите Борисов заяви, че от въпросите, които депутатите им задават в пленарната зала, ''излиза, че много неща не са свършени''.

Какво ще стане след 6 март?

С оставката, която премиерът Николай Денков трябва да подаде на 6 март, кабинетът не спира да работи. Това стана ясно от брифинга на премиера след петъчния парламентарен контрол.

"По Конституция аз изпращам писмено моята оставка от Министерски съвет към Народното събрание, след което Народното събрание ще реши кога да я вкара в дневния ред. Докато няма решение, правителството работи. След като бъде приета оставката, правителството работи като правителство в оставка. Датата 6 март произтича от това, че правителството беше избрано на 6 юни. Ние сме поели ангажимента на 6 юни'', обясни Денков. 

Относно преговорите за предстоящата ротация Денков заяви, че ГЕРБ и ПП-ДБ са предложили документи, които да послужат като основа за преговори. А за оценката на министрите премиерът обясни, че още преди месец е получил информация за това какво е изпълнено във всеки един ресор. Очаква се оценката на външния министър Мария Габриел. 

Покана

На 5 март ПП-ДБ поканиха ГЕРБ да внесат заедно правилата за назначенията в Комисията за противодействие на корупцията (КПК). Въпреки че същия ден се очаква коалиционното споразумение на герберите да бъде обсъдено в редиците на партията, съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че срещата за назначенията в антикорупционната комисия не е на лидерско ниво и на нея могат да присъстват юристите на двете формации. 

Днес антикорупционната комисия трябваше да заработи като самостоятелен орган, но това не се случи, тъй като правилата за назначения не са готови.  През септември м.г. КПКОНПИ бе разделенана две - Комисията за противодействие на корупцията (КПК) трябва да се захване с корупцията по високите етажи на властта и конфликта на интереси, а останалото от КПКОНПИ ще поеме конфискацията на незаконното имущество. Законопроектът за разделянето на комисията бе сред обещанията, дадени от България в плана за възстановяване.

Радев

От Турция президентът Радев обясни какво ще прави, ако се стигне до служебно правителство: „Към момента не мисля за вариант служебно правителство, ако се стигне до там, ще карам по домовата книга“. "Много ми е лесно. Отварям Конституцията, чета възможностите и карам по ред, по домовата книга. Тук идва въпросът за отговорността кой носи отговорност, това е големият въпрос. Едно сериозно управление иска да е ясно кой носи тази отговорност. В момента не е ясно, защото аз трябва да си харесам някой от хората, от тази стеснена опция, той трябва да избере министри от някъде, ще видим как. Аз няма да съм този, който посочва министрите, но трябва с моя подпис под мой указ, формално и юридически да нося отговорност. То вече няма отговорност. Всичко е така размито, че да няма отговорност", коментира Радев.