Quantcast

Медия без
политическа реклама

Делото за милионната глоба за “НАПлийкс“ затъна в съда

2 години е мисия невъзможна да се направи техническа експертиза дали НАП е защитила личните ни данни

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Въпреки че от теча на данни пострадаха милиони българи, все още няма наказани за хакерската атака срещу НАП.

Делото на Националната агенция за приходите срещу глобата в размер на 5,1 млн. лева, която ѝ беше наложена от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) през 2019 г., е на път да се окаже невъзможно за решаване. Въпреки че изминаха повече от 2 години от началото на съдебния процес, все още няма окончателен акт на първа инстанция в Софийския районен съд. Причината е, че не може да се намери вещо лице, което да извърши техническата експертиза по делото, обясни пред "Сега" председателят на КЗЛД Венцислав Караджов.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 28 април, като много от предишните заседания са били отменяни или отлагани, показа справка в системата на СРС. Това заседание обаче ще се случи, ако е готова прословутата техническа експертиза. Тя следва да установи какви мерки са били предприети или е трябвало да предприемат от приходната агенция, за да се предотврати хакерската атака, вследствие на която изтекоха личните данни на милиони българи и чужденци. Тъй като съдът няма специални познания, без заключение от експерт делото не може да бъде решено.

По всичко личи, че ще минат още години, докато приходната агенция евентуално плати тези 5,1 млн. лева, тъй като делото още не е приключило на първа инстанция, а най-вероятно казусът няма да приключи без обжалване. Възможно е на втора инстанция също да бъде назначена техническа експертиза, която да забави решаването допълнително.

В практиката на Върховния административен съд обаче вече има окончателно признато обезщетение по Закона за отговорността на държавата вследствие на теча на данни от приходната агенция през 2019 г. Това се случи през май м.г., когато една от жертвите осъди НАП да й плати 500 лв. Магистратите окончателно приеха, че е доказано, че К.С. се е почувствала притеснена и несигурна, тъй като личните ѝ данни са станали общодостъпни и злоупотреби с тях не са изключени в бъдеще.

По-всичко личи, че скандалът "НАПлийкс" ще остане безнаказан. За хакерската атака срещу сървърите на приходната агенция от 2019 г. и досега няма внесен обвинителен акт в съда. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима души -  Кристиян Бойков, който е работил в българската фирма за киберсигурност "ТАД Груп", собственика на дружеството Иван Тодоров, както и търговския директор на компанията Георги Янков. Те обаче все още не са изправени пред съда, въпреки че държавното обвинение първоначално остави усещане, че разполага със солидни доказателства, част от които дори бяха разпространени до медиите. 

Преди половин година говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев заяви пред "Сега", че разследването за "НАПлийкс" е приключило, а внасянето на обвинителния акт предстои да стане след прецизиране на обвиненията. До момента това не се е случило.

Още по темата:

Специализираната прокуратура е приключила с разследването за хакерската атака срещу сървърите на Националната агенция за приходите (НАП) през 2019 г. заради която личните данни на милиони български граждани бяха разпространени онлайн.
Изрядните данъкоплатци очакват от държавата да им осигури най-вече три неща - сигурност, благоприятна среда за живот и чувство за справедливост. В скандала "НАПлийкс", който засегна милиони български граждани и фирми, обаче властта абдикира от задълженията си.
Зам. шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова (преди това Станкова) е атакувала пред Върховния административен съд отказа на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да я направи спецсъдия.  Това се вижда от електронното деловодство на върховния съд.

 

Още по темата