Медия без
политическа реклама

Даниел Митов неволно призна, че управлението на ГЕРБ е корупционно

Борисов може да остане извън затвора само като политически лидер, смята Христо Иванов

05 Юни 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Волно или не, зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов определи управлението на партията си като корупционно. "Служебното правителство подготвя механизъм, през който да удря неудобни за тях фирми. И да замени определен бизнес със свой, тоест заменят една корупционна схема с друга, със своя", заяви Митов пред бТВ тази сутрин.

Той смята, че няма начин Борисов да е визираният от САЩ корумпиран лидер на партия в България. "Подозрения вече има, бяха споменати и имена, но мога да гарантирам, че това не е г-н Борисов. Ще призова нашите опоненти да не се превръщат в клеветници", заяви Митов.

И се аргументира така: "Ако г-н Борисов имаше каквото и да е общо с това, нямаше да бъде поканен от американския посланик в резиденцията. Срещата не я е искал г-н Борисов, а е бил поканен и поканата е дошла много преди да бъдат обявени санкциите. Ако имаше съмнение, той щеше да бъде включен в санкционния списък."

"Бойко Борисов е най-големият източник на нестабилност в България и неговата стратегия "След мен и потоп" е изключително опасна за републиката". Това мнение пък изрази съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в следобедните часове днес.

"Има много негативни сценарии след изборите на 11 юли. Но един от тях е този, в който спасяването на редник Райън - корупционния играч Борисов, се превръща в централна политическа сюжетна линия. И цялата република бъде заложена на неговото оцеляване - коментира Иванов пред радио "Дарик". - Единственият начин ГЕРБ да се закрепят на политическата сцена като някакъв фактор, който е в състояние да отбранява своя лидер - защото той може да остане извън затвора само като политически лидер, е да оспорват резултатите от изборите."

Според лидера на "Да, България" партията на Борисов се готви да има 65 депутати в следващия парламент, но с напредване на времето и "излизането на скелети от гардероба" тази оценка ще става още по-консервативна и резултатите няма да се харесат.

"ГЕРБ са в тежка изолация заради своята токсичност. Борисов персонално е най-големият фактор за политическа нестабилност в България, като използва за заложник партия ГЕРБ. Той е латиноамерикански диктатор в балкански вариант", каза още Иванов.

ХРИСТО ИВАНОВ - ДБ В СЕДМИЦАТА ПО ДАРИК

Също така той изрази убеждение, че визираният в санкциите на американското правителство по закона "Магнитски" български политик е именно Бойко Борисов. Иванов акцентира, че описанието на въпросния политически лидер включва определението "официално лице", каквото не може да бъде лидер на извънпарламентарна партия.

"Само едно лице отговаря на това описание, защото то е облечено във власт. Овластено лице и лидер на партия. Това е Бойко Борисов – министър-председател и лидер на партия", заяви Христо Иванов.

Сходно мнение изрази и председателят на коалицията "Изправи се! Мутри, вън! Мая Манолова. Тя нарече доклада на американското правителство за корупцията в България "диагноза за управлението на Бойко Борисов".

"Това е присъда за модела на управление, установен през последните 12 години. Задължително е в следващия парламент да се създаде анкетна комисия, която да покаже цялата истина за корупционните схеми, посочени в доклада на американското правителство. Ясно е кой е подкупваният партиен лидер, но трябва да бъде доказано институционално", добави тя пред радио "Дарик".

МАЯ МАНОЛОВА - ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН! В СЕДМИЦАТА ПО ДАРИК
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата