Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Да, България" наказа Мустафа Емин за "Пирогов"

Подалият оставка съветник в МО е с предупреждение за изключване

18 Септ. 2023Обновена
Фейсбук
Мустафа Емин

Националната контролна комисия на “Движение Да, България” наложи наказание “предупреждение за изключване” на Мустафа Емин за инцидента на 28 август в УМБАЛСМ “Пирогов”. Това съобщиха днес от движението, след като преди две седмици Емин подаде оставка от поста си на съветник на военния министър Тодор Тагарев.

Емин бе обвинен от медици в "Пирогов" в агресивно поведение и заплахи със здравния министър, докато е чакал детето му да бъде прегледано. Записи от камерите доказаха, че семейството е чакало около 4 часа да дойде редът му, въпреки че става дума за спешни кабинети и шокова зала. Емин отрече обвиненията, но след като по случая взеха отношение редица депутати, включително Делян Пеевски, подаде оставка от МО.

Подавам оставка от позицията съветник в политическия кабинет на министър Тагарев, за да се прекрати атаката срещу него и правителството". Това обяви Мустафа Емин във Фейсбук.

Решението за наказанието е взето от членовете на комисията след обстойно и задълбочено проучване на фактите около събитията в “Пирогов”, изследване на докладите на медицинските лица, преглеждане на видеозаписите от болницата и изслушване на Мустафа Емин, който предостави обстойни обяснения за действията си във вечерта на 28 август, поясняват от "Да, България".

Движението се мотивира с три текста от устава си:

- сред основните цели на партията е „укрепване на независимостта и професионализма на институциите, с цел установяване на законност и правила, вместо политически произвол“;

- членовете на партията са длъжни да осъществяват своята дейност „в съответствие с най-високите етични стандарти“

- членовете на партията са задължени "да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да уронят престижа на Движението“.

При разглеждането на случая НКК намира, че има нарушение, произтичащо от неоправданото споменаване от страна на г-н Мустафа Емин за съществуването на лични връзки с други институции с цел подобряване на процесите в “Пирогов” към медицински лица, които нямат отношение на контрол и управление на тези процеси, пишат от "Да, България". Според контролната комисия, последващото поведение на Емин "показва липса на осъзнаване на укоримостта на позоваването на лични връзки и на отрицателните последици от това не само за него лично, но и за организациите, които представлява и с които е свързан". Неговият фокус остава върху твърденията в публичното пространство, че е изискал неговото дете да бъде прието с приоритет (факт, който не се потвърждава категорично от събраните доказателства), а не върху позоваването на лични връзки. НКК намира това за утежняващо отговорността обстоятелство, изтъкват оттам.

 

Наяве излизат нови подробности

Приложената към решението на комисията фактология допълва нови подробности към известното в този случай, което в голяма степен си оказа дума срещу дума. Няколко от тези подробности заслужават внимание.

Мустафа Емин и семейството му пристигат в "Пирогов" в 19:20 ч. След като минават през регистратура и три кабинета, застават пред спешния вход на Детска шокова зала в 20:30 ч., където чакат с още два случая. В 21:01 ч. през залата е минало само едното от чакащите деца, а Емин и другото дете са насочени да чакат пред друг вход на залата. В 21:09 ч. и вторият случай е приет в шокова зала, като остават само Емин и семейството му. В 21:18 си тръгна и вторият пациент. В 21:29 Емин звъни на звънеца. Излиза медицинска сестра, която обяснява, че случаите се приемат по спешност (вероятно в контекста на дете с рана на коляното, което пристига почти едновременно с Емин). От този вход той няма как да види, че през другия в 21:40 ч. е прието дете в хеморагичен шок.

В 22:10 ч. Емин звъни повторно на звънеца, но никой не реагира. В 22:22 звънеца натиска и съпругата му. В 22:23 ч. излиза медицинска сестра и провежда 7-минутен разговор със семейството. Минали са 40 минути от излизането на последния чакащ преди Емин. Той твърди, че е поискал обяснение защо толкова време детето му не е прието в шокова зала. Получава отговор, че един лекар е на смяна - неврохирург, който трябва да третира неговото дете и който трябва да обслужи няколко отделения.

Според г-н Мустафа Емин сестрата е допълнила, че ако се случи терористичен акт (при което е погледнала съпругата на г-н Мустафа Емин, която е забрадена), болницата не би била в състояние да обслужи наплив от повече пациенти. В този момент г-н Мустафа Емин настоява, че щом проблемите се знаят, те трябва да бъдат адресирани с отговорните лица, ако трябва, да говорят и с министъра (първо споменаване на министър).

Сестрата отговаря, че не иска да става медийна звезда. Емин настоява, че става дума за разрешаване на проблемите и ефективност и ефикасност в здравеопазването. Сестрата отвръща, че има хора по йерархията, отговорни за това (по интервю съпоставено с доклада). В 22:31 излиза лекар, повикан от медицинските сестри, и става ясно, че работата по спешния случай е приключила или е пред приключване. Двамата коментират проблемите в здравеопазването и Емин предлага, ако лекарят реши, да направи директна връзка с министъра посредством "досега" си до МС. В доклада си контролната комисия на "Да, България" установява, че той е споменал три пъти министъра.

В 22:43 ч. детето на Мустафа Емин е прието в детска шокова зала, раната му е обработена и в 22:54 ч. е освободено. В 23:10 ч. Емин се връща в болницата и престоява известно време в каб. 111 (регистратура). Самият Емин твърди, че е поискал документите за извършените манипулации на детето, и след като един от лекарите настоява да узнае за какво му трябват, Емин отвръща с шеговит тон (според разказа му), че щял да ги даде на министъра. Тези документи накрая са му предоставени от медицинска сестра, която го конфронтира дали той е искал да звъни на министъра. Същата го пита как се казва и го информира, че министърът бил работил в "Пирогов". Тя казва на Емин, че „се прави на интересен“. След съпоставяне на докладите се установява, че това е медицинската сестра Неда Диманова, чийто пост във "Фейсбук" впоследствие бива споделен и от страницата на УМБАЛСМ "Пирогов".

Вижда се от тези факти, че най-вероятно от 21:33 ч. Емин е с впечатление, че е дошъл неговият ред за шокова зала и очаква да го повикат. Той чака 38 минути пред да звънне за първи път, след което жена му звъни втори път след още 12 минути. Може да се предположи, че двамата намират забавянето за необяснимо, тъй като са видели за колко време са обработени другите случаи. Вижда се и че един неврохирург отговаря за шокова зала и няколко отделения и че самият медицински персонал признава, че при нещо по-сериозно, болницата не би била в състояние да обслужи повече пациенти. Потвърждава се също, че основният разказвач от страна на "Пирогов" - Неда Диманова, е свидетел на малка част от разговорите в коридора.

Ключови думи:

Мустафа Емин