Медия без
политическа реклама

Бузлуджа отваря врати за посетители за първи път от 30 години

Турът ще се провежда по изградени обезопасени пътеки, а билети ще се купуват от инфо павилион

07 Септ. 2022
Скрийншот видео Фейсбук

Монумент Бузлуджа ще отвори за посетители за пръв път от над 30 години насам. Това съобщиха във Фейсбук от Фондация "Проект Бузлуджа", създадена с цел опазване на паметника.

Във фоайето посетителите ще могат да научат за историята на сградата, актуалните дейности по опазването ѝ, както и бъдещия ѝ потенциал чрез видео прожекции, разказват от "Проект Бузлуджа" и добавят, че в основната зала се намира стабилизираната куполна мозайка. Опасните отломки от покрива са отстранени и посетителите могат да обиколят залата, да седнат на трибуните и да научат повече за историята на мястото от екскурзовода, пише още в социалните мрежи


Стенните мозайки се намират зад зелените платна на временния защитен навес, който ги пази от дъжд и сняг. Посетителите ще могат да видят част от тях. Обиколка на всички мозайки ще бъде предлагана в специализирани турове.

Редица български попмузиканти се събраха в петък, събота и днес за тридневен концерт на Бузлуджа, съобщи Нова телевизия.

На финала посетителите ще се насладят на изключителната природна панорама, разгръщаща се от центъра на България, обясняват от "Проект Бузлуджа". 

От инфо павилион ще могат да закупят билет за обиколка с екскурзовод. Турът се провежда по изградени за целта обезопасени посетителски пътеки.

Дом-паметникът на връх Бузлуджа вече има статут на недвижима културна ценност от национално значение, съобщава Община Казанлък.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата